Aidas näeb lõõtsade ajalugu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärimusmuusika aidas eksponeeritud näitus on osa möödunud aastal aset leidnud 10. lõõtsapäeva väljapanekust, mis tutvustab lõõtspillimeister August Teppo elu ja tegevust, fotodel saab näha ka tema poolt valmistatud lõõtspille.
Pärimusmuusika aidas eksponeeritud näitus on osa möödunud aastal aset leidnud 10. lõõtsapäeva väljapanekust, mis tutvustab lõõtspillimeister August Teppo elu ja tegevust, fotodel saab näha ka tema poolt valmistatud lõõtspille. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Tänavu, 29. augustil, möödub 135 aastat lõõtspillimeister August Teppo sünnist. Sel puhul on pärimusmuusika aida fuajees üleval Võrumaa muuseumi fotonäitus "Helisesid Teppo lõõtsad".


Võrumaa muuseum on kuulsa meistri sünniaastapäeva tähistanud juba 10 aastat lõõtsapäevaga, kuhu on külla oodatud kõik Vana-Võrumaa lõõtspillimängijad, eraldi kutsutakse aga nii lähedalt kui kaugelt Teppo lõõtsal mängijaid.

Vanima, 1896. aastal valmistatud pilli omanik, põlvalane Heinar Kahar on olnud lõõtsapäevade esinejaks koguni üheksa aastal. Ülejäänud mängijate käsutuses on olnud XX sajandi teisel aastakümnel aga ka hiljem valmistatud pillid. Kokku on lõõtsapäevadel esinenud 41 mängijat ja kõlanud on 18 Teppo lõõtsa.

Aeg kulutab nii inimesi kui ka pille. 1970. aastatel pillipassi saanutest on paljud juba igaviku rännuteedel, nende pillid aga vahetanud korduvalt omanikku. Selle eest, et lõõtspill ikka mängukorras püsiks on hea seisnud meie vanim lõõtsamängija, võrulane Elmar Ruusamäe, kes on uue elu andnud paljudele pillidele, nende hulgas Teppo lõõtsadele. Paraku ei jätku aga Teppo pille kõikidele soovijatele ja nii ongi Valgjärve mees Heino Tartes hakanud valmistama uusi lõõtspille, nendel mängibki enamus Põlva meestest.

Pärimusmuusika aidas eksponeeritud näitus on osa möödunud aastal aset leidnud 10. lõõtsapäeva väljapanekust. Väljapanek tutvustab lõõtspillimeister August Teppo elu ja tegevust, fotodel saab näha ka tema poolt valmistatud lõõtspille.

Näituse koostaja on Maimu Telk ja kujundaja Tiia Haug.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles