Aidas põimuvad tants ja pärimus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Sepp
Silver Sepp Foto: Elmo Riig / Sakala

13. ja 14. novembril kell 19 näeb pärimusmuusika aida suures saalis värskel viisil pärimust ning tänapäevast tantsu ning muusikat lõimiva tunnetusüksuse Trans_Tans esimest tantsuetendust "Tantsumasin".


Lavastaja Silver Sepp on eri Euroopa paigus hiljuti saadud pärimuslike ja tänapäevaste tantsukogemuste tõttu aru saanud Eestis hääbuvast individuaalsest tantsutundest, mis nõuab üles äratamist ning äratatuna annab uue perspektiivi meie rahvatantusule.

Õiget tantsimist ei saa olla ilma kuratlikult hea pillimeheta ja vastupidi. Õnneks on jälle esile tõusnud karismaatilisi ja nakatavaid pillimängijaid. Nagu arheoloogid toovad uut teavet maailma mineviku kohta maapõuest, toob Trans_Tans arhiivisügavustest välja avastamata eesti helimaastikud, millest inspiratsiooni saanud pärimustants näitab ennast veel tansimata viisil.

See on improvisatsioon pärimuse piires segatud tõusvate ja laskuvate kaasaegsete vooludega. Taaselustatakse teineteist tiivustav suhtlusvorm - pillimees ja tantsija. Eesti maitsekamad arhailise ja kaasaegse ühendajad jutustavad loo ühest tantsumasinast.

Kordumatu hetk, mis tuleb, kui tuleb.
Kohtumine taldadega siidiks lihvitud põrandal.

Kahe tantsija enese unustamine, keerlemine, minnalaskmine.

Saabumine sinna kus on alles jäänud ainult tants.

Osalised:
Jaak Johanson - tantsija, laulja
Silver Sepp - tantsija, koreograaf
Kadri Lepasson - pärimustantsija

Ele Viskus - kaasaegne tantsija, koreograaf
Tiit Kikas - elektriviiul, elektroonika


Cätlin Jaago - torupill, parmupill, viled

Karoliina Kreintaal - viiul

Tarmo Noormaa - eesti lõõts, diatooniline lõõts

Lavastaja: Silver Sepp
Valgus: Rene Liivamägi
Kostüümid: Lee Reinula

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles