Hea lõhnatajuga inimesed on paremad psühholoogid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea lõhnatajuga inimesed oskavad ka teiste tundeid paremini märgata.
Hea lõhnatajuga inimesed oskavad ka teiste tundeid paremini märgata. Foto: Caro / Scanpix

Hea lõhnatajuga inimesed «haistavad» paremini ka teise inimese tundeid, selgub uuringust.


Kui loomade puhul mängib paarilise või rivaali lõhn olulist rolli, siis inimeste lõhnad ei ole nii selgesti äratuntavad. Texase ülikooli teaduri Denise Cheni arvates võib aga ka inimlõhnade ja emotsioonide vahelt mitmeid seoseid leida, vahendab Indian Express.

Tavaliselt on naiste lõhnataju ühtlasem kui meestel ning naisi peetakse üldjuhul ka tunnetele vastuvõtlikumaks.

Lõhnataju kontrollimiseks korraldati katse, kus kahekümne kahele noorele ülikooli ühiselamus elavale naisele jagati magamiseks ühesugused T-särgid.

Pärast särkide kasutamist paluti naistel neid nuusutada. Iga naine sai kolm särki, millest ühte oli kandnud nende toakaaslane ja teisi hoopis teised tudengineiud. Särkide hulgast tuli lõhna järgi üles leida just oma toakaaslase särk.

Selgus, et naised, kes õige särgi välja valisid, saavutasid kõrgemaid tulemusi ka emotsionaalsete omaduste testidel.

Teadlaste kokkuvõtval hinnangul näitab see, et lõhnataju ja emotsioonid on seotud ühe ja sama ajupiirkonnaga, mis lubab väita, et hea lõhnatajuga inimeste empaatiavõime on suurem.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles