Kala võtab kuursaalis USA-reisiks hoogu

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Kala laulab ja mängib peagi Ameerikamaal.
Ansambel Kala laulab ja mängib peagi Ameerikamaal. Foto: Ants Liigus

Laupäeval, 10. oktoobril mängib Pärnu kuursaalis ansambel Kala. Kuidas esinemine välja kukub, on põnev asjaosalistelegi.

„Kui ise jalgu tagumiku alt välja ei võta, siis keegi teine seda sinu eest ei tee. Mõtlesime, et keevitame uue DVD kokku ja paneme road movie ka juurde," rääkis tulevasest ülesastumisest Sepo Seeman. „Põhiliselt uued lood, vanad armastused seal juures. Praegu käib vilgas kodutöö ja sõnade sepistamine, katsume oma asjadega laupäevaks valmis saada: mis siis tuleb, on üllatus nii meile kui rahvale, meile ehk rohkemgi."

Kuursaali kontsert võetakse tulevase DVD tarvis üles kahe kaameraga, aga see on alles algus. Põhiline pauk, kui kasutada Seemani sõnu, tuleb hiljem.

Saasta- ja süldibänd Kala ei sebi niisama. Paarikümne aasta eest Tallinna pedagoogilises instituudis Rudolf Allaberdi juhendatud kursusel kultuurharidust studeerinud noorsandidest moodustatud punt valmistub Ameerika-turneeks.

Tõsi, läbimurdest sealsele plaaditurule ei mõelda, sõit saab teoks korporatsioon Vironia kutsel ja suuresti mängitaksegi lombi taga kutsujate silmade ja kõrvade rõõmuks. Ehk minnakse end tuulutama ja väikest külakosti viima.

See, et Kala "ehib" siiani kerglast muusikat esitava ansambli oreool, pole Seemani hinnangul häbeneda asi.

„Eks nõudlus paneb paika, las ta olla," lõi Seeman süldi ja saasta jutu peale käega. „Ilu on vaatajate silmades."

Pealegi - milleks vaevata pead asjade pärast, mis maailmas midagi ei muuda.

„Mul on siiani alles paarikümne aasta eest ostetud buss, mis on kätte ära roosetetanud, aga mille katusel on siiani kiri „Saasta- ja süldibänd", muigas Seeman. „See on selline nõme kiri, et ei viitsi äragi kratsida."

Ometi oli vahepeal hetk, mis võinuks võtta põhjuse täna üldse Kalast kõnelda. See oli siis, kui peda läbi sai ja kõik see viimase ühistööna Kuldset Triot soojendanud kalamees töökohtade otsinguil laiali läks.

Õnneks ihkas kümmekonna aasta eest sünnipäeva pidanud Tartu Atlantis tähtsaks sündmuseks midagi eksootilist ja nii sai Kala selle tarvis uuesti kokku korjatud.

„See oli nagu halvas Ameerika filmis: otsiti vanad roostes tegijad kokku, löödi läikima ja läikisid küll," kõlas Seemani kommentaar Kala reinkarnatsioonile.

Kala taassünd oli võimas. Eriti hästi edenes bänd veel siis, kui ansamblist lahkunud Olavi Kõrre asemele tuli Ain Varts, kes tõi Kalasse "torud ja muu".
„Saaks nüüd ühe hea laulja ka veel, oleks päris korralik bänd," tõdes Seeman. „Siis oleks kõik see, mis on siiani olnud, alles eelmäng."

Kala asutajaliikmete Sepo Seemani, Priit Valkna, Venno Loosaare kõrval säravad laupäeval kuursaalis Eesti meelelahutustaeva tähed Madis Milling ja Henrik Normann. Esimene, kui kasutada Priit Valkna sõnu, mängitas Kalas trummi, teine aga klahvkat ja laulis päris viisakalt.

Ka laupäeval tamburiini kõristav Kristjan Jõekalda on episooditi olnud Kala liige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles