Türgi telemängus hakatakse ateiste usku pöörama

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemimees palvusel
Moslemimees palvusel Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/REUTERS
Türgis puhkes skandaal plaanitava telemängu üle, milles erinevate religioonide vaimulikud hakkavad kümmet ateisti oma usku pöörama.

Nelja maailmareligiooni esindavad saates kristlik preester, juudi rabi, budistlik munk ja moslemi imaam, kirjutab Reuters.

Türgi telekanal T loodab, et saade aitab reitinguid oluliselt tõsta. Usku pööranud endistele ateistidele on auhinnaks palverännak vastleitud religiooni pühapaika: värsketel moslemitel Mekasse, kristlastel Vatikani, juutidel Jeruusalemma ja budistidel Tiibetisse.

Valdavalt islamiusku Türgi võimud pole uue saate ideest just vaimustuses. Usuasjade amet teatas, et keeldub imaame saatesse lubamast.

«Reitingute nimel millegi sellise tegemine on kõigi religioonide suhtes lugupidamatu,» sõnas usuasjade ameti esimees Hamza Aktan.

«Usk ei tohiks meelelahutussaadete teemaks saada,» lisas ta.

Saate «Patukahetsejate võistlus» tootjad väidavad aga, et septembris eetrisse lastav saade ei solva kellegi usulisi tundeid.

«Me anname välja maailma suurima auhinna – kingituse, milleks on usk jumalasse,» sõnas Kanal T juht Seyhan Soylu.

«Me ei kiida heaks, et keegi on ateist,» ütles Soylu. «Jumal on kõikvõimas ja pole vahet, millist religiooni sa tunnistad. Tähtis on uskuda.»

Saate eesmärgiks on pöörata tähelepanu religioosse identiteedi teemadele, mis Euroopa Liitu pürgivas Türgis viimasel ajal päevakorda on tõusnud. Nimelt väidetakse, et moslemiriigis diskrimineeritakse usuvähemusi.

Saates osalemise soovi on avaldanud juba 200 inimest, kellest lõpuks valitakse välja kümme.

Saatesse tahtjaid hindab teoloogidest koosnev komisjon, mille ülesandeks on kindlustada, et saates osaleksid tõelised ateistid, mitte tasuta puhkusereisi või kuulsust otsivad petturid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles