Teadlased: naiste toiduvalik mõjutab lapse sugu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapseootel naised
Lapseootel naised Foto: SCANPIX

Suurbritannia Exeteri ülikooli teadlaste kinnitusel mõjutab naiste toiduvalik lapse sugu.

Uurijad lisasid, et eriti tähtsat rolli mängib toitumine esimese lapse soo juures, kirjutab sciencedaily.com.

«Kui naine sööb lapse sigitamise perioodil kergeid ja väherasvaseid toite, siis on suurem tõenäosus saada tütar kui poeg. Rasvasemate toitude, sealhulgas ka liha söömine võib suurendada tõenäosust, et sigitatakse poeg,» selgitasid teadlased.

Nad jätkasid, et tütart sooviv naine peaks menüüs rõhku panema taimsele ja muule kergesti seeditavale toidule. Poisslaste soovijatel aga tasuks oma menüüsse kindlasti võtta liha.

Uuringu tarbeks intervjueeriti 740 naist, kes kandsid oma esimest last ega teadnud tema sugu.

Naistel paluti kirjeldada oma menüüd enne ja pärast rasestumist. Naised jaotati kolme rühma vastavalt sellele, kui palju kilokaloreid nad päevas tarbisid.

Poiss sündis 56 protsendile rasvasemaid toite söönute rühmast ja 45 protsendile taimetoidul olnute rühmast.

Uuringut juhtinud Fiona Mathews sõnas, et tulemus võib osaliselt selgitada ka seda, miks lääneriikides sünnib tänapäeval vähem poisslapsi.

«Lääneriikide viljakas eas naised eelistavad üha enam kergemaid toite, eelkõige taimetoite. See võib selgitada, miks tütarlapsi rohkem sünnib,» lausus Mathews.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles