Baltimaade suurim vabaõhufilmifestival saabub Tartusse kaheksandat korda

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
tARTuFF
tARTuFF Foto: Ahto Sooaru

Värvika programmiga armastusfilmide festival tARTuFF võtab kaheksandat aastat koha sisse Tartu raekoja platsil Baltimaade suurima 1500 istekoha ja 22-meetrise ekraaniga vabaõhukinos, kus nädala jooksul saab nautida filme, mille kõigi üks iseloomustav joon on armastus selle eri vormides.

Ligi 20 täispikast filmist koosnevas festivaliprogrammis näeb publik nii värskeid festivali- ja kinohitte, muusikadokumentaale kui ka armastatud kinoklassikat.

Jätkub eelmisel aastal alanud koostöö Tallinn Music Week'iga, toimub poeetide ühiskogunemine raeplatsil ning lastele õpetatakse filme tegema. Festival kestab 5.–10. augustini.

Festivali avafilm on tunnustatud ungari lavastaja György Pálfi linateos «Final cut: daamid ja härrad», mis kummardusena filmiajaloo romantilisematele hetkedele on kokku pandud enam kui 500 filmist.

Värsketest filmidest näidatakse publikule teiste hulgas ka Berliini filmifestivalil parima režissööri auhinna pälvinud komöödiat «Prints Laviin», mis on ameeriklaste uustöötlus tunamullusest PÖFFi kõige vaadatumast Islandi filmist «Tee nagu teised».

Berliini festivali kavast on programmi valitud ka emotsionaalne Poola draama «... nimel», mille peaosalist kehastav näitleja Andrzej Chyra ka ise festivali väisab ja filmi sisse juhatab.

Enne ametlikku Eesti kinoesilinastust näeb Tartu publik Prantsuse romantilist tragikomöödiat «Päevade vaht», mis valiti ka maineka Karlovy Vary filmifestivali avafilmiks ja mille peaosas särab alati noor ja kaunis näitlejatar Audrey Tautou.

Näha saab ka menukeid «Kvartett» Dustin Hoffmanilt ja «Armastuse nimel» Takashi Miikelt, mis mõlemad on saanud nautida publiku poolehoidu maailma suurimatel filmifestivalidel.

tARTuFFil juba traditsiooniks saanud filmiklassika programmist tuuakse sedakorda publikuni õudus- ja armastusfilmi õnnestunud kombinatsioon «Kärbes» (1986), mille lavastaja on nimekas kanada filmimees David Cronenberg.

Festivali lõpufilmiks on valitud Bee Geesi surematute hittide saatel kulgev diskoklassika «Laupäevaõhtune palavik» (1977) noore John Travoltaga peaosas.

Eesti filmidest näeb festivalil värskelt valminud dokumentaalfilmi «Üheshingamine», mis läbi ameeriklase silmade räägib eesti koorilaulu traditsioonidest, samuti ka Moonika Siimetsa vaimukat kolkamuusikali «Viimane Romeo», mis pälvis tänavu aasta parima tudengifilmi auhinna.

Muusikadokumentaalide programm toimub tänavu kinos Ekraan. Teiste hulgas näeb publik nii parima dokumentaalfilmi Oscari pälvinud linateost «Searching for Sugar Man», prantsuse legendaarse laulolooja Serge Gainsbourgi intiimset pihtimust «Gainsbourg Gainsbourgile» aga ka Sahara kõrbes toimuvast muusikafestivalist kõnelevat «Woodstock Timbuktus».

Kõik raekoja platsi filmid on tõlgitud eesti keelde ja on vaatajatele tasuta. Ekraani dokumentaalfilmide programmi pilet on 4 eurot.

Festivalinädal Tartus kulmineerub 8.-10. Augustil Tartu muusikanädalaga, pakkudes kõigile filmisõpradele võimalust lisaks filmidele saada osa 23 põneva artisti ja bändi kontsertidest.

Programmiga vii end kurssi SIIT

 
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles