Raseduse ajal mitte suitsetanud naiste lapsed on rõõmsameelsemad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase naine, pilt on illustreeriv
Rase naine, pilt on illustreeriv Foto: jupiterimages.com

Suurbritannia Yorki ülikooli uurijate kinnitusel on raseduse ajal mitte suitsetanud naiste lapsed rõõmsameelsemad ja kergemini kohanevad kui raseduse ajal suitsetanud naiste lapsed.

Uurijad lisasid, et kui ema raseduse ajal suitsetab, siis see mõjub lapse arenevale närvisüsteemile ning temast kujuneb ärrituv laps, vahendab STT.

«Need emad, kes raseduse teada saades lõpetavad suitsetamise, hoolitsevad samas ka selle eest, et nende lapsed oleks rahulikud,» lisasid teadlased.

Yorki ülikooli uuringus jälgiti 20 000 briti lapse elu. Lisaks küsitleti emadelt, kuidas nad hindavad oma lapse karakterit  - kas ta on rahulik või närviline.

Uurijate sõnul sõltub see, kas ema lõpetab raseduse ajal suitsetamise või mitte, sellest, milline on tema ellusuhtumine.

«Need emad, kes saavad suitsemise kahjulikkusest aru ja raseduse ajaks sellest loobuvad, suhtuvad ka muudesse eluaspektidesse positiivselt ning on oma laste suhtes väga hoolitsevad,» selgitasid uurijad.

Uurijad jagasid naised suitsetajateks, vähe suitsetajateks, suitsetamise lõpetanuteks ja mitte iialgi suitsetanuteks. Uuringu tulemused näitasid, et kõige närvilisemad olid palju ja ka raseduse ajal suitsetanud naiste lapsed. Samas mitte suitsetanute lapsed aga rahulikud ja kergelt uute asjadega kohanevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles