ERKI Moeshow 2013 meeleolukas kavandite valimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud reedel tuli Eesti Kunstiakadeemiasse kokku viis oma ala tunnustatud professionaali, kes langetasid karmi otsuse: kes pääseb maikuus toimuvale ERKI Moeshowle.

Žüriisse kuulusid EKA moedisainiosakonna juhataja professor Vive Unt, kunstnik ja disainer Anu Samarüütel, Baltmani peadisainer Aivar Antonio Lätt, stilist ja moeekspert Ester Kannelmäe ning moekunstnik Aldo Järvsoo.

Mida arvab Järvsoo selleaastasest konkursist: Tase on väga võimas! Nagu ka eelmisel aastal, siis ka seekord oli paljudel juhtudel juba kavandi peal näha, et kollektsioon on väga lahe.

Ent žürii peab olema ettenägelik - kas hiljem laval on idee ka hästi rõivastesse pandud ja kas näeb ka laval niisama lahe välja kui esialgu paberil.

Sel aastal teist korda antakse ERKI Moeshowl välja Absoluti ning Tallinn Fashionweek'i poolt noore moelooja stipendium. Aldo avas veidi salalaegast vastates küsimusele, milline kollektsioon võiks antud stipendiumi pälvida: «Iseenesest on see ikkagi lavakollektsioon, mida me valime, moesõu on ju ka laval. Kollektsioon võib olla minimalistlik, aga peab olema sõnumiga. Sõnum on kõige tähtsam.»

Baltmani peadisaineri Aivar «Antonio» Lätt kommenteeris töid nii: Tase on kõikuv. On näha töid, kus on mõeldud ja on võetud asja tõsiselt, on aru saadud, mida moedisain tähendab. Aga on töid, mis sellest ei ole aru saanud. 

Suhteliselt hästi on näha, kes oskavad ja kes ei oska. Valik ei ole raske. Võrreldes eelmise aastaga (Antonio oli žüriis ka eelmine aasta – toim.) mulle tundub, et erinevused (kollektsioonide vahel – toim.) joonistuvad kergemini välja. Eelmine aasta oli tase ühtlasem. Selgelt on näha, et inimesed on päris palju tööd teinud, mis on väga tervitatav.

Stilist ja moeekspert Ester Kannelmäe kiidab mõnusat taset, kuid samas paneb autoritele südamele:«Hea kollektsiooni puhul ei piisa ainult heast ideest. Mõnel juhul oli näha, et ideel on potentsiaali, aga teostuselt jäi piisavalt vajaka. Nende üle oli keeruline otsustada."

Ka kunstnik ja disainer Anu Samarüütelkiidab kõrget taset, kuid kutsub üles ERKIlikkusele:«Hullumeelsust oli liiga vähe. Selliseid värvikaid hulle võiks rohkem olla! Spontaansem võiks olla, kõik on võibolla muutunud selliseks liiga kommertsiks ja korralikuks. Jah, lõbusat hullust võiks rohkem olla!»

Üritasime ka Anu käest välja pinnida, milline kollektsioon võiks maikuus toimuval peaüritusel Absoluti ja TFW'i auhinnale prenteerida, ent Samarüütel jäi üldsõnaliseks ja kaarte ei avanud: «Siin on selliseid professionaalseid kollektsioone küll, mis Tallinn Fashion Weekile sobiks.»

Maikuus toimuvale ERKI Moeshowle pääsejad tehakse teatavaks teisipäeval, 26. märtsil ERKI Moeshow kodulehel ja Facebookis.

Vaata lisa: http://erki.artun.ee ning Facebookist http://facebook.com/ERKIMoeshow.

Vaata pilte meeleolukast kavandite valimisest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles