Võimas kevadpiknik võimupirukaga

, pärnakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Seling.
Peeter Seling. Foto: Erakogu

Meil on demokraatia nimeliselt ehk õigus saada seda, mida valid, paraku kukub rahva jaoks välja nii, et valin kesikud ja saan munadeta kuldi ja kellegi hoopis sealt keskpoliitikute pealaost.

Tarbija valimise seisukohast ei vasta kaup tellimusele ehk kohaliku poliitkaubanduse mõttele ja rahulolematuse korral vahetatakse ka poliitkaup ümber, ainult mehhanismi pole senini arusaadavatel poliitinvesteeringute mõttes pakutud. Samas on välja käidud uudne rahva rahustamise moodne võte nimega kodaniku algatus.

Siis algavadki mängud rahvaga ehk kodaniku algatus. Tavaliselt meile tuntud hilismineviku kodaniku algatused sakivad alguses kolhoositari ja lukksepa pulmas.

Ajad on muutunud ja elulisel moel saab meil rahva jamadega tegelemise mandaadi esiteks parteilane ja teiseks miljonitele ligi pääsenu. Lihtrahvale arusaamiseks võib tänapäeva kodaniku algatajat kutsuda lihtsalt poliitilise värviga rahakaks isikuks.

Eestis on siis selline koristaja tüüpi mõtleja.

Webihuvilisena leiab lugemist: et.wikipedia.org/wiki/Kodanikualgatus - Näiteid kodaniku algatusest Eestis:

* Teeme ära 2008, üle-eestiline koristuskampaania.

* Minu Eesti, üle-eestilised mõttetalgud ehk ajurünnak eesmärgiga genereerida uusi ideid Eesti hüvanguks.

* Eesti Demokraatia Uuendamine ehk E-D-U, MTÜ ja portaali loomine eesmärgiga luua tingimused kodanike ja poliitikute (valijate ja valitute) vahelise koostöö tihendamiseks ning usalduse suurendamiseks nende vahel.

Saame aru, et EW-s ongi ilmselt ainuke kodanike algataja Suur Algataja, kes saab riigilt toetusi kodaniku algatatuste tegemiseks koos kogu riigi valitsemismonstrumiga ilma igasuguse konkursita lihtsalt lambile vaadates. Esialgu rohkem selliseid kodanikualgatajaid vähemalt et.Wiki ei näita.

Tähendab, kodanik algataja Algus, siis veidi suurem kodanik Miljones ja lõpuks kogu eesti mõtlema ajaja Alg miljon. Ja kui esimesel etapil veel ei mõelda siis järgmistel või vähemalt 100 nädala mõtlemisüritusel juba pigistab suurema mõtte välja. Ja väidetaval see suur mõte liigub riikliku rahade ja toetuste najal riikliku rahva kodanikke ellu.

Tere tulemast inimeste sekka kodanik.

Küll aga tänase vaesuse ja valupisarate taustal ei tasuks tähelepanuta jätta ka fakti, et suurejoonelise projekti eelarve on ca 10 miljonit krooni ja et suur osa inimesi selle köögi poolel on varasemalt seotud just sama vana Res Publica või sellega seotud ringkondade lansseerimise või palgatööga.

Uskumatu rahva rahustamise, rahuldamise või mingi x eesmärgiga kodaniku monopolkampaania hinnaga 10 miljonit on ehtne komparteiline leniniaana laadal lihtsa piknikuga võimu eliidile riigi kassast.

Jah riigi kassa on küll ka rahvalt korjatud raha aga teps ehk mitte rahva huvides.

Ja kas ikka rahva jaoks või rahva nimel hoopis võimu demonstratsioon. Et näe mina võin saada 10 mulli ja korjata kokku sada tuhat ja rohkemgi riigimõtlejat.

No kuulge, siin peab ikka midagi veel olema kui ainult 10 miljonit rahas. Mõistust rahvaga mängimiseks on ju nii palju õpetatud.

Teoreetiliselt ju väga valesti ei mängitagi rahvaga aga mängitajad ei saagi eriti osavad olla kui nad seda teevad vähe ja ilma lihtsa selge vajaduseta.

Aga õnneks ei ole ehk küllalt riigil raha, et teha seda rahvaga mängimist nii nagu vaja.

Õiged kodaniku algatajad korjasid 2 protsenti igalt liikmelt ja töö käis pidevalt rahva hulkades.

Aga kodanikualgatus vist eesti moodi ongi see kevadiste vasikatega võidujooksu aeg üks kord soojal ajal kui nõiad jooksevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles