Galerii: Hiinas valmistutakse maoaastaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiinas valmistutakse ülehomme, 10. veebruaril algavaks mao aastaks.

Hiinas müüakse juba pikka aega maokujusid, madusid kujutavaid mänguasju ja traditsioonilisi paberlaternaid, kirjutab AP.

Hongkongis on uue aasta teemalisi asju valmistatud isegi kullast.

Madu on Hiina horoskoobis natuke müstiline sümbolloom. Ta eri ennusta halba, kuid ta ei ennusta ka head.

«Madu ei peeta just kõige positiivsemaks. Ta ei ennusta halba õnne, kuid samas ka mitte head, kuna teda seostatakse vee ja mudaga. Teiseks põhjuseks on, et maod on mürgised ja võib inimesi kahjustada,» sõnas ennustaja Dong Yilin.

Lisaks maokujudele on Hiinas kõikjal näha punaseid paberlaternaid. Punane sümboliseerib hiinlastele õnne ja rõõmu.

Uus aasta on Hiinas kõige tähtsam püha, mis samas on ka kevadpüha.

Hiinlased saavad siis mitu päeva puhkust. Hiina ühistransport on siis ülekoormatud, kuna kümned miljonid inimesed reisivad oma kodukohtadesse.

Uue aasta tähistamiseks on laula traditsioonilised road. Näiteks Kesk-Hiinas Fenghuanini maakonnas valmistatakse ja süüakse riisijahust ciba pirukat. See tehakse võimalikult ümar, sest ümarus tähistab perekonna kokku kogunemist.

Hiina uusaasta juurde kuuluvad ka ilutulestikud. Nende tehtavad paugud ajavad kurjad vaimud minema.

Hiina horoskoobis sümboliseerib must veemadu mõistlikkust ja tarkust, tahet ja tegutsemist. Madu on selles horoskoobis järgnevuselt kuues ning teda peetakse yini ehk naiselikkuse energiat. Samas aga on selles märgis ka tuld, mida seostatakse meessooga.

Veemao aasta on edukas neile tegevustele, mille aluseks on mõtlemisprotsess. Samas ei talu madu raiskamist ning 2013. aasta on rahaga mõistliku ümberkäimise aasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles