Õõvastust tekitav lugu käivitas Kadri Kõusaare taas filmi tegema

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetajapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Kõusaar 41-aastase metsamehe Unoga seksist vestlemas.
Kadri Kõusaar 41-aastase metsamehe Unoga seksist vestlemas. Foto: Erakogu

Alates 15. märtsist jõuab kinodesse üle Eesti Kadri Kõusaare uus mängufilm «Kohtumõistja».

Tegu on esimese ingliskeelse Eesti mängufilmiga, mille peaosas säravad briti filmitäht Lee Ingleby («Harry Potter ja Azkabani vang», «Kapten ja komandör: retk maailma äärele») ning Rootsi näitlejatar Lina Leandersson («Låt den rätte komma in»).

Kadri ise on hetkel küll Lähis-Idas, ent Elu24 püüdis ta kiireteks küsimusteks kinni

Kadri, kuidas sul õnnestus meelitada oma filmi tuntud Briti näitleja Lee Ingleby?

Leidsime Lee läbi professionaalse konkursi. Ta oli üks nendest, kellele mu stsenaarium kohe huvitav tundus. Olin valinud kaks stseeni, mida palusin näitlejatel videos esitada. Lee jäi mulle kohe silma ja teises voorus, kus sõelale jäänud näitlejatega näost näkku kohtusime, võttis ta esitus mind tummaks. Lee lihtsalt tabas seda karakterit nii võrratult - tema esituses põimus selline enesestmõistetavus ja siirus britiliku arrogantsiga. Johni karakter on ühtaegu nii võluv kui õõvastav.

Kust selline sünge teema? Või pigem, miks?

Mulle meeldivad küsimusi tekitavad eksistentsiaalsed teemad. Midagi, mis sunnib kaasa mõtlema. Isegi, kui see on ebamugav. Johni tüüpi isiksus – keegi, kes arvab, et ta on parem kui teised; et temal on õigus teiste üle otsustada, ainuisikuliselt, - on mind alati hämmastanud ja köitnud. Pärast «Magnust» oli mul raske üldse mingist teemast filmi mõttes erutuda. See huvitav, aga samas õõvastust tekitav lugu käivitas mu.

Kus võtted põhiliselt toimusid ja kaua?

Võtted toimusid Eestis ja Inglismaal, kokku kuu aega. Viimane oli meie jaoks tõeline väljakutse, et teha nii väikese eelarvega filmi kodust nii kaugel ja meist palju jõukamas riigis. Pidime appi võtma kogu pioneeripõlvest pärit leidlikkuse.

Film on seda põnevam, et briti hurmurnäitleja mängib meest, kes ka praegu Inglismaal oma tegude pärast vanglas istub

Eks see ole ka põhjus, miks filmi esilinastust ka rahvusvahelisel tasandil, ja eelkõige Inglismaal, pikisilmi oodatakse – on ju mehe lugu selle loo aluseks.

Millest film räägib?

Tõsielulistel sündmustel põhinev film maalib portree esmapilgul sarmikast Cambridge’i ülikooli geeniteadlasest Johnist, kes otsustab pärast seda, kui kihlatu ta hülgab, akadeemilise karjääri pooleli jätta ning viia ellu oma kauaaegse unistuse, mida ise kutsub «õigluse missiooniks».

Teekonnal läbi Inglismaa saadab Johni 14-aastane doonorlaps Ronja, kellele mees püüab sisendada samu radikaalseid ideid, millesse ise usub. Sotsiaalne jäätmekäitlus. Puhastus. Mõrv. See kõik on tänapäeva Euroopa psühho silmis õigustatud.

Filmis kõlab Rootsi eksperimentaalmuusika BJ Nilseni originaallooming ning Eesti helilooja Piret Rips-Laulu võrratu «Kyrie», mida esitab ETV kontsertkoor. Dirigendiks Lii Leitmaa.

Eesti ja Rootsi koostöös valminud filmi stsenarist ja režissöör on Kadri Kõusaar, produtsendid Aet Laigu ja Charlotte Most. Filmi tootjad on Meteoriit Film OÜ ja Anagram Produktion AB, kaastootjad Tugev Tuul Films OÜ, Film I Väst AB ja Film and Music Entertainment Ltd, rahvusvaheline müügiagent The Yellow Affair (www.yellowaffair.com). Filmi valmimist toetasid Eesti Filmi Sihtasutus ja Eesti Kultuurkapital.

Piilu Kadri Kõusaare uue, juba enne esilinastust kõmuliseks saanud «Kohtumõistja» treilerit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles