Neljapäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi Põlvamaa Zerna ökotalu perenaine Tiia Kokmann-Konsap.
«Õhtusöök viiele» retseptid: Tiia tõi üllatuse piiri tagant Venemaalt
Tiia on lõbus ja heasüdamlik taluperenaine Põlvamaalt Zerna ökotalust. Talu on tuntud oma maheviljade ja erinevate helveste poolest – eriti tuntud on selle talu kaerahelbed. Tiia osaleb talu tegevuses nii palju kui võimalik, kuid suurema osa juhtimisest on üle võtnud noorem poeg ja abikaasa. Tiiale on jäänud rohkem käskiv-kamandav-juhendav funktsioon – ning otseloomulikult ka töömeestele kokkamine ning sauna kütmine! Tiia on väga kõva kokk, toidud valmivad tema käe all kiiresti, need on väga maitsvad ja toitvad!
Vabad hetked, mida küll talu kõrvalt väga palju alles ei jää, veedab Tiia näiteringis, kus on koos käidud ja teatrit tehtud juba mitu aastat. Tiia on tuline maaelu patrioot, kes hindab võimalust tulla saunast hommikumantliga läbi õue, ilma, et see kellelegi ette jääks ja tunda ennast vabalt siis, kui tuju tuleb – linna ei koliks ta mingi hinna eest.
RETSEPTID
1. eelroog: Kihilised lehekesed suitsukala salatiga
Vaja läheb:
lehttaigen
suitsukala
hapukurk
majonees
roheline till
keedetud munad
hapukoor
Valmistamine: Lehttaignast viilutada 2 cm laiused ribad. Küpsetada ahjus helepruuniks. Tükeldada suitsukala, hapukurk, keedetud munad, lisada hapukoor ja majonees. Segada .
2. eelroog: Pahupidi kõrvits
Vaja läheb:
tükeldatud kõrvits
küüslauk
puljongikuubikud
chillipipar
sulatatud juust
rõõskkoor
röstitud saiakuubikud
kõrvitsaseemne õli
roheline till
Valmistamine: Koorida kõrvits ,tükeldada ja panna vähese veega keema. Lisada küüslauk, puljongikuubikud, sulatatud juust ja chillipipar. Püreestada. Kui supp muutub liiga paksuks, lisada rõõska koort. Kaunistada mõne tilga kõrvitsaseemne õli ja tillioksaga. Enne lauale andmist lisada röstitud saiakuubikud.
Pearoog: Ossi vatsake
Vaja läheb:
sealiha
seened
suitsusink
riivsai
muna
sool, pipar
Lisand:
kartul
köögivili
verivorst
Valmistamine: Lõigata seljakarbonaadist 1 cm laiused viilud. Vasardada õhukeseks .Viilud maitsestada soola ja pipraga, keskele asetada tükeldatud seened ja suitsusink. Keerata kokku taskuks, kasta klopitud muna ja seejärel riivsaia sisse. Praadida mõlemad pooled helepruuniks ja siis asetada ahju küpsema. Lisandiks verivorst, keedukartul ja wokpannil küpsetatud juurviljad .
Magustoit: Leiva petekas
Vaja läheb:
kohupiim
suhkur
vahukoor
vaarikad
shokolaad
täistera riivleib
fariinisuhkur
mandlilaastud
Valmistamine: Täistera riivleib segada fariinisuhkruga. Vahustada vahukoor suhkruga ja lisada kohupiim. Asetada kihiti magustoidupokaali vahukoor -kohupiim, riivleib, vaarikad, mandlilaastud. Kaunistada riivitud shokolaadi ja melissilehega .