Poola katoliku kirik hoiatas halloweeni eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvitsalaternad
Kõrvitsalaternad Foto: Wikipedia.org

Poola katoliku kirik hoiatas läheneva halloweeni tähistamise eest, kuna see reklaamib okultismi.

Kirik riputas oma leheküljele teate, milles seisab, et halloweeni traditsioonid on vastuolus katoliku õpetuste ja kristlusega, edastab BBC.

Poola katoliku kiriku ühe peapiiskopi arvates on 31. oktoobril vastu 1. novembrit tähistatav halloween noorte seas paganismi propageerimine.

Szczecin-Kamieni peapiiskop Andzej Dziega sõnas, et selle tähistamise taga on ka surmakultuse ülistamine.

«Tähistamine, kus lapsi meelitatakse maiustustega, sisaldab samas ka hingelist kahju, võides isegi hingeliselt sandistada. Tegemist on vastutustundetu ja kristluse vastase lõbuga, mis rikub noored ning viib nad pimeduseriiki, kus varitsevad kuradid, vampiirid ja deemonid,» seisab kirjas.

Poola katoliku kirik on juba varem hoiatanud, et okultsed rituaalid on kristlusega vastuolus.

Katoliiklased seevastu tähistavad 1. novembril hingedepäeva, mil minnakse ja süüdatakse surnud sugulaste haudadel küünlad ja pannakse pärgi.

Kuid USA stiilis halloween, mille põhidekoratsiooniks on kõrvitsad, mille sees on laternad ning koletisteks riietumine, on mujal maailmas hakanud üha rohkem kanda kinnitama, sealhulgas ka Poolas.

Halloweeni juurde ulatuvad 2500 aasta tagusesse aega ning see traditsioon pärineb keltidelt. Keldid lõpetasid suve, korraldades peo jumal Samhaini auks. Hiljem võttis selle traditsiooni üle kristlik kirik, kes viis tähtpäeva sügiselt kevadele. Paavst Gregorius III aga tahtis näidata, et tegemist ei ole paganatelt pärit pühaga ning tõstis selle uuesti tagasi sügisele.

USAsse välja rännanud iirlased võtsid vana traditsiooni oma kodumaalt kaasa ning uues paigas muutus see kommertslikuks tähtpäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles