Uuring: stressis ostja on nõus rohkem maksma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostukeskus
Ostukeskus Foto: AP / Scanpix

USAs Carnegie Melloni ülikoolis tehtud uuring näitas, et stressis ja masenduses inimesed on nõus ostude eest tavapärasest rohkem maksma.

Teadlaste sõnul on selle põhjuseks asjaolu, et stressis olles on inimene enesekesksem, püüdes samas enda enesetunnet parandada, vahendab AFP.

«Inimesed ei teadvusta endale, et tunded mõjutavad nende ostuotsust ja ka seda, kui suure summa nad on nõus asjade eest maksma,» lausus uuringus osalenud psühholoog Cynthia Cryder.

Ta lisas, et tavaliselt kahetsevad inimesed hiljem stressiolukorra leevendamiseks tehtud oste.

«Enne ostu sooritamist tuleks emotsioonid kõrvale jätta ja endalt küsida, kas see asi on vajalik ja meeldib mulle ka hiljem,» lisas Cryder.

Psühholoogi arvates võib liiga suure summa väljaandmine uue stressiringi esile kutsuda.

«See on mõnes mõttes surnud ring. Stressi leevendatakse ostlemisega, kuid see ei too leevendust. Kui asi muutub inimese jaoks haiglaslikuks, siis tasuks psühholoogidelt ja psühhiaatritelt abi otsida,» leidis Cryder.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles