150 miljonit aastat tagasi elanud reptiil oli merede hirm

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuraajastu ookeanis olid kiskjateks Pliosaurus funkei sarnased loomad
Juuraajastu ookeanis olid kiskjateks Pliosaurus funkei sarnased loomad Foto: Wikipedia.org

Eelajalooline merereptiil, kes elas umbes 150 miljonit aastat tagasi, on teadlaste sõnul senitundmatu liik.

Loom sai teaduslikuks nimeks Pliosaurus funkei, edastab Discovery News.

Ta pikkus oli umbes 12 meetrit ning ta kahemeetrine kolju viitab sellele, et ta hammustus oli neli korda võimsam kui Tyrannosaurus rex`il.

«Nad olid oma ajastu merede hirm. Selle looma hammustuse kõrval oli türannosauruse oma üsna vilets,» tõdes USA Alaska ülikooli paleontoloog Patrick Druckenmiller.

Juuraajastu ookeanis olid kiskjateks Pliosaurus funkei sarnased loomad.

Norrast Svalbardist 2006. aastal leitud nelja hiidsisaliku skeleti hulgas oli üks, mis sai nimeks Predator X. Ta oli teistest leitutest erinev.

Pärast aastatepikkust fossiilianalüüsi leiti, et Predator X on uus liik. Talle anti nimi leidjate Björn ja May-Liss Funke`i järgi.

«Pliosaurused olid merereptiilid, kes elasid 160 – 145 miljonit aastat tagasi juuraajastul. Neil oli lühike kael, piisakujuline keha ja neli suurt jäset, mis lubas läbi vee «lennata»,» sõnas Druckenmiller.

Teadlaste sõnul elasid uue liigi esindajad kõige tõenäolisemalt 145 miljonit aastat tagasi ning toitusid plesiosaurustest.

Analüüs näitas, et Pliosaurus funkei´l oli esijäsemed pikemad kui teisel pliosaurustel. Samuti oli ta kehakuju ning hambad erinevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles