Ilusaid naisi peetakse tõenäolisemalt oma mehe mõrvariks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilusaid naisi peetakse tõenäolisemalt oma mehe mõrvariks
Ilusaid naisi peetakse tõenäolisemalt oma mehe mõrvariks Foto: SCANPIX

Hispaania Grenada ülikooli teadlaste uuring näitas, et ilusate ja harmooniliste näojoontega naisi peetakse tõenäolisemalt mõrvariteks ning antakse kohtu alla.

Uurijate sõnul võivad sellist otsust mõjutada stereotüübid, edastab Daily Mail.

Kui näiteks naine väidab, et tappis mehe enesekaitseks, siis politsei peab tõenäoliselt mitte süüdi olevaks inetumat naist.

Samuti  peetakse mõrvajuhtumis enam süüdlaseks naisi, kes on sõltumatud ja vastutavad oma elu eest.

Eelarvamused mõjutavad inimkäitumist ja otsuseid.

«Atraktiivseid inimesi peetakse tihtipeale agaramate suhtlejatena, sõbralikena, soojadena, kompetentsetena ja intelligentsematena kui vähem atraktiivseid inimesi,» sõnasid uurijad.

Testimaks koduvägivalla stsenaariumit, tegid Grenada teadlased katse, milles naisi süüdistati oma mehe pussitamises, kui mees magas.

Naise lugu oli, et ta oli aastatepikkuse vägivalla ohver ning ta tappis mehe lõpuks enesekaitseks. Katsetati erinevate lugudega.

«Maria on ilus naine, kellel on täidlased huuled, harmoonilised näojooned, pikad blondid juuksed ning sale ja elegantne välimus,» oli ilusa naise kirjeldus.

Inetu Maria kirjeldus oli järgmine: «Maria on väheatraktiivne naine kõhnade huultega, karmide näojoontega, tumedate juustega ning mitte just kena välimusega».

Kolmandas kirjelduses oli Maria: «36-aastane koduperenaine, kellel on kaks last ning ta on abielus olnud kümme aastat. Maria kannab oma näo peitmiseks päikeseprille, ta välimus ei ole just kuigi kena ning ta kardab vastata küsimustele».

Veel ühes oli Maria ühe juhtiva firma finantskonsultant, kellel ei olnud lapsi, kuid kes oli abielus kümme aastat. Maria oli hästi riietuv ja moeteadlik naine, rahulik ja resoluutne suhtlemises advokaatide ja kohtunikega.

Lugusid erinevate naiste kohta näidati 169 politseinikule ning neil paluti öelda, milliseid kirjeldatud naisi nad peavad oma mehe mõrvariks.

Tulemus oli üllatav. Levinud arvamuse kohaselt ei peeta kenasid kohtu alla antud naisi kriminaalseteks. Uuring näitas aga, et politseiuurijad  peavad kena välimusega naisi siiski rohkem kuritegelikeks kui vähem atraktiivse välimusega naisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles