Curiosityga võisid Marsile sattuda Maalt pärit bakterid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonistus Curiosityst
Arvutijoonistus Curiosityst Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA töötajaid rikkusid steriilsusreegleid enne Marsi-kulgur Curiosity välja saatmist.

Curiosityl on puur, mille abil ta puurib Marsi pinda, eesmärgiga leida elu märke, kirjutab Los Angeles Times.

Puuri tera oli steriliseeritud ja steriilselt suletud, kuid enne kulguri välja saatmist olevat see siis korraks veel avatud.

Uurijate arvates võisid siis sattuda puurile Maalt pärit bakterid, mis võivad nüüd Marssi saastata.

Los Angeles Timesi allikaks on NASA juhtivtöötaja. Ta selgitas, et puuri ei tohtinud avada ilma selle eest vastutava isiku loata, kuid seda tehti siiski.

Selle avanud insenerid ei teavitanud Marsi projektiga seotud mikrobiolooge juhtumist. Insenerid kartsid, et Marsile laskumisel võib puur kinni kiiluda ning nad tahtsid enne objekti teele saatmist puuri tehnilise seisukorra üle kontrollida.

Mikrobioloog Catherine Conley kuulis puuri avamisest natuke enne Curiosity välja saatmist, kuid siis oli puuri uuesti steriliseerimiseks juba liiga hilja.

Lõpuks leiti, et bakteritega saastumise võimalus oli väga väike.

«Nad ei oleks tohtinud steriilselt suletud puuri avada, kuid nad tegid seda siiski. Reeglitest tuleb kinni pidada, kuid siinikohal seda ei tehtud,» sõnas Conley.

Conley arvates võib Curiosity uuringutega sattuda Marsi pinda väike kogus Maalt pärit baktereid. Kuna Marsil on üsna karmid tingimused – madal temperatuur ja atmosfäärigaasid - siis võivad need kiiresti hukkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles