Cannes´i filmifestival algas skandaaliga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cannes´i filmifestival algas skandaaliga
Cannes´i filmifestival algas skandaaliga Foto: SCANPIX

Prantsusmaal Cannes´is algab täna iga-aastane filmifestival.

Avafilmiks on režissöör Wes Andersoni linateos «Moonrise Kingdom», edastab BBC.

See Bill Murrayga peaosas film on valitud nende 22 linateose hulka, miks kandideerivad peaauhinnale Kuldsele Palmioksale.

Kuid juba enne avamist lahvatas skandaal ja levis kriitika, miks ei ole festivali võistlusfilmide seas ühegi naisrežissööri filmi.

Siiani on ainsa naisrežissöörina saanud Kuldse Palmioksa auhinna Jane Campion . Ta sai selle 1993. aastal oma filmi «The Piano» eest.

Grupp tuntud naisrežissööre kirjutas avaliku kirja Prantsusmaa väljaandele Le Monde, milles seisab, et Cannes`is diskrimineeritakse naisi.

Kiri on üsna sarkastiline. Allakirjutanute seas on ka režissöörid Fanny Cottencon ja Virginie Despentes, kes 2000. aastal tekitasid oma seksuaalselt avameelse linateosega «Baise Moi» skandaali.

«Meestele meeldib, kui naistes on sügavust, kuid sügavus piirdub meeste jaoks tihtipeale naiste dekolteega. Kõik 22 filmi, mis on festivali peaauhinna kandidaadid, on meeste tehtud,» seisis kirjas.

Festivali direktor Thierry Fremaux selgitas, et festivaliprogrammi ei valita filme nende tegijate soo alusel.

«Žürii ei vali ühtegi filmi vaid selle pärast, et see on naise tehtud,» lisas Fremaux.

Cannes`i  filmifestivali žüriis on sel aastal palju naisi, teiste seas ka Briti naisrežissöör Andrea Arnold, kes tegi 2009. aastal menufilmi «Fish Tank».

Cannes´is on võistlusfilmide seas sellised linateosed nagu «We Need To Talk About Kevin», «The Angel`s Share», «Lawless», «Killing Me Softly», «Cosmopolis» ja «Antiviral».

Filmifestival leiab Cannes`is aset 65. korda. Festival kestab 16. – 27. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles