New Yorgi koolides keelati poliitiliselt ebakorrektsete sõnade kasutamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi koolides keelati teatud sõnade kasutamine
New Yorgi koolides keelati teatud sõnade kasutamine Foto: SCANPIX

USA New Yorgi linnavalitsus püüab olla poliitiliselt väga korrektne ning pani kokku nimekirja sõnadest, mida ei tohi olla koolieksamitel.

Nimekirja jõudis üle 50 nüüdsest keelatud sõna, mille hulgas on ka näiteks «dinosaurus», «sünnipäevad» ja «halloween», edastab New York Post.

Ametnike arvates solvab sõna «dinosaurus» äärmuskristlasi ja saientolooge, kuna see viitab evolutsioonile. «Sünnipäevad» aga ei sobivat jehoovatunnistajatele, kuna sinna usulahku kuulujad ei tähista sünnipäevi.

«Halloween» aga on otsene viide paganlikele rituaalidele.

Ametnikud selgitasid, et teatud sõnade keelamisega kaitsevad nad õpilasi, kelle kultuuriline taust on tavapärasest erinev.

Ametnikud andsid välja ka uued reeglid eksamiküsimusi kokku panevatele firmadele. Firmade vahel on konkurents inglise keele, matemaatika ja ühiskonnaõpetuse eksamiküsimustike pärast. Nendes õppeainetes tehakse eksameid mitu korda aastas.

«Tegemist on standardse uuendusega. See tagab, et õpilased saavad eksamid teha ilma häirivate sõnadeta. Tegemist ei ole tsensuuriga,» sõnas New Yorgi piirkonna üks haridusametnik.

Selliseid sõnakeelunimekirju leidub ka teistes USA osades, kuid New Yorgi nimekiri on kõige suurem.

«Meie eesmärgiks on ära hoida solvamine või solvumine ning eelise andmine neile õpilastele, kelle teadmised on laiemad. Iroonia on aga selles, et keelatud sõnade nimekirjas on näiteks ka «rämpstoit», «puhkus» ja «popmuusika», mis on tuntud enamikule lastest,» selgitas haridusfondi Core Knowledge esindaja Robert Pondiscio.

Colombia ülikooli professori Deanna Kuhni sõnul on keelatud sõnade nimekiri absurdne.

«Kui soovitakse mõõta õpilase iseseisvat mõtlemist, siis on just poliitiliselt mitte korrektsed asjad need, mille alusel õpilased saaksid oma võimeid näidata,» arva Kuhn.

New Yorgi koolide eksamitel keelatud sõnad on: dinosaurus (viitab evolutsioonile), sünnipäevad (jehoovatunnistajad ei tähista neid), halloween (viitab paganlusele), tantsimine (osa usuliikumisi on tantsimise vastu), vargustega seotud sõnad (võivad tekitada kadedust), vaesusega seostuvad sõnad (võivad tekitada ängi), abielulahutus (mõne õpilase vanemad võivad olla lahutanud), haigused (mõne õpilase lähedane võib olla haige), rämpstoit (viitab ülekaalulisusele), kodutud (viitavad majanduslangusele), nõiad (viitavad paganlusele), UFOd (solvavad usklikke), kuulsused (viitavad kadedusele), liigne teleri vaatamine ja arvutimängude mängimine (viitab ülekaalulisusele ja närvilisusele), koduarvutid (kooli arvutid on ok), kodudes olevad basseinid (viide jõukusele), terrorism (hirmutab lapsi), orjandus (USAs oli kunagi orjapidamine), puhkus (mitte kõik ei veeda puhkust) ja popmuusika (mitte kõik noored ei kuula sellist muusikat).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles