Norra plaanib elavhõbedalastiga natsiallveelaeva üles tõsta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra plaanib elavhõbedalastiga natsiallveelaeva üles tõsta
Norra plaanib elavhõbedalastiga natsiallveelaeva üles tõsta Foto: AFP / Scanpix

Norral on plaanis merepõhjast üles tõsta elavhõbedalastiga natsiallveelaev.

Norra valitsuse kinnitusel on see 1945. aastal uppunud alus keskkonnale ohtlik, kirjutab AFP.

«Meie andmetel on allveelaevas 67 tonni keskkonnale ohtlikku elavhõbedat. Langetasime otsuse vrakk üles tõsta, kuna hoolime merest, kaluritest ja selles paigas elavatest inimestest,» selgitas Norra kalandusminister Helga Pedersen.

Natsiallveelaev leiti 2003. aastal paari kilomeetri kauguselt Norra läänerannikul asuva Fedje saare juurest. Kaheks murdunud alus on 150 meetri sügavusel. Aastate jooksul on sealt kümneid kilogramme elavhõbedat vette valgunud.

Brittide HMS Venturer allveelaeva torpeedo tabas sakslaste U-864 allveelaeva veebruaris 1945, kui see oli teel Jaapanisse. Kõik saksa allveelaevas olnud 73 meeskonnaliiget hukkusid.

Allveelaeva ülestõstmist korraldab Hollandi firma Mammoet,  mis tõstis merepõhjast üles ka 2000. aastal uppunud Venemaa allveelaeva Kursk.

Norra vetes olev natsiallveelaev plaanitakse pinnale tuua järgmisel aastal. Operatsioon läheb maksma umbes 113 miljonit eurot (1,7 miljardit krooni).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles