Hollandi labori loodud linnugripi tüvi tekitas terrorismihirmu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi labori loodud linnugripi tüvi tekitas terrorismihirmu.
Hollandi labori loodud linnugripi tüvi tekitas terrorismihirmu. Foto: SCANPIX

Hollandi Rotterdami Erasmuse meditsiinikeskuse laboratooriumi väitel õnnestus neil luua surmav linnugripi tüvi, mis levib inimeste seas kergelt.

Nüüd kardetakse, et terroristid võivad hakata selle viiruse vastu huvi tundma, edastab AFP.

Ron Fouchieri juhtud teadlastemeeskond lõid mutanttüve ohtlikust H5N1 linnugripiviirusest. Uus tüvi levib imetajate, sealhulgas ka inimeste seas lihtsalt ja kiiresti.

Prantsuse tervishoiuministri Xavier Bertrandi sõnul peavad riigid valvel olema.

Linnugripiviiruse H5N1 tüvi on inimestele ohtlik, kuid kuna see ei levi inimeste seas kergelt, siis siiani on selle tagajärjel surnuid vaid 350.

Hollandi laboratooriumi teade tekitas kartuse, et uus tüvi võib juhuslikult laboratooriumist välja pääseda ning selle vastu võivad hakata huvi tundma terroristid.

Euroopa Liidu tervishoiu ja tarbijakaitsepoliitika volinik John Dalli sõnas ajakirjanikele, et sai Hollandi võimudelt kinnituse, et selle viiruse suhtes on kasutusel karmid turvameetmed.

Selle viirusega pääsevad töötama vaid selleks volitatud teadlased.

«Kinnitame, et kõik selle viiruse loomisega ja selle kohta käivate saladuste hoidmisega seotud isikud on kontrollitud. Igasugune detailne informatsioon on riigisaladus,» lausus Dalli.

Uurojad lisasid, et kuigi nad lõid selle viirustüve laboris, ei saa välistada, et see viirus on võinud tekkida ka loomulikul teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles