Tallinna Tehnikaülikooli spordihoone vallutavad robotid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto eelmise aasta ürituselt - ROBOTEX 2010
Foto eelmise aasta ürituselt - ROBOTEX 2010 Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Sel  nädalavahetusel, 26. ja 27. novembril toimub Tallinna Tehnikaülikooli spordihoones rahvusvaheline robootikavõistlus Robotex. 

Esimene võistluspäev, 26. november on suunatud üldhariduskoolide õpilastele ning välis- ja esmavõistlejatele. Osalejad peavad konstrueerima ja ehitama roboti, mis suudab valgel väljakul musta joone järgi kõige kiiremini liikuda. Sellele võistlusele on tänaseks registreerunud 37 võistkonda.
 
Teise võistlusena toimub Eesti Lego Liiga. Üldhariduskoolide õpilastest võistlejate eesmärk on uurida võimalikke toidu saasteallikaid – alates putukatest, ebasteriilsest töötlemisest ja transpordist kuni ebasanitaarse hoiustamiseni ning leida nendele probleemidele lahendusi. Selles ülesandes ehitavad meeskonnad Lego Mindstorms NXT komplektist autonoomse roboti, et lahendada toidu saasteallikatega seotud probleeme. Selles võistluses osaleb 22 võistkonda.
 
Teisel võistluspäeval, 27. novembril mängitakse jalgpalli. Kaks autonoomset robotit võistlevad korraga üksteise vastu, nad peavad väljakul olevad pallid vastase väravasse lööma. Osalevad keerukamad robotid ning enamik neist on juba masinnägemisega. Registreerunud võistkondi on 21.
 
Lisaks robootikavõistlustele on Robotexil ka erinevad väljapanekud. Vaadata saab näitust «Robotex läbi aegade», Robotexi joonistus- ja fotokonkursi ning TTÜ Tehnoloogiakooli kursuse «Tootearendus» parimaid töid.
 
Robotexi töötoad on suunatud kooliõpilastele ning seal saab programmeerida sumoroboteid ja ehitada roboteid Lego Mindstormi komplektiga. Energiakeskuse töötoas «Automata» saavad põhikooli lapsed meisterdada liikuvaid lihtmehhanisme. Samuti on TTÜ Spordihoones Kultuurikatla töötoad, kus saab valmistada lihtsamaid iseliikuvaid roboteid ehk robobotte ja nendega omavahel võistelda. Töötubadesse saab registreerida Robotexi kodulehel ning kui kohti jätkub, siis ka kohapeal.
 
 Mõlemal päeval avatakse uksed kell 10.00 ning üritus on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles