Pierre Cardin ajas Provence´i küla elanikud omavahel tülli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pierre Cardin
Pierre Cardin Foto: SCANPIX

Prantsuse moemogul Pierre Cardin ostis Lõuna-Prantsusmaal Provence`is kuulsa markii de Sade`i lossi ning veel 22 kinnistut, tekitades sellega idüllilises külas vihavaenu.

18. sajandist pärit lossi tuntakse markii de Sade`i tõttu, kes pidas seal orgiaid ning piinas teenijaid, kirjutab The Telegraph.

Kuid nüüd tekkis 450 elanikuga Lacoste`i külas viha 89-aastase Cardini vastu.

Lisaks Cardinile on selles idüllilises paigas majad ka kirjanik Peter Mayle´il, « A Year in Provence» autoril, näidendite autoril Tom Stoppardil ning näitlejal John Malcovichil.

Kuid mitte keegi neist kuulsustest ei ole külaelanikke omavahel tülli ajanud.

Osa Lacoste`i elanikest arvab, et Cardin päästab oma filantroopiaga nende küla hukust, muutes sealse vara «magusaks», teised aga, et võõraste «sissetung» hävitab nende elulaadi ja tavad.

Cardin ostis de Sade`i lossi juba 2001. aastal, kuid nüüd sai see renoveeritud.

Moelooja lasi ostetud ehitistesse rajada kunstigaleriisid ja hotelle ning käivitas mahajäetud kivimurrus iga-aastase teatrifestivali.

Farmerid olid aga selle vastu, et sinna ka golfiväljak rajatakse.

Cardin sõnas selle peale, et teda ei huvita, mida inimesed temast arvavad, nad olevat lihtsalt kadedad.

«Ning mida kohalikud ise oma küla heaks teinud on? Mitte midagi,» lisas moelooja.

Cardini vastaste sõnul on kuulus mees nende elukoha oma valdusse saanud, sest talle kuulub juba suur osa külast.

«Enne tema tulekut käisime sõpradega väljas. Kohtusime kohvikus, kus vestlesime, jõime kohvi ja mängisime kaarte. Enam seda ei ole, sest ta on küla hakanud enda käe järgi seadma. Ta tapab meie elustiili,» sõnasid kohalikud elanikud Jacques ja Colette Truphemus.

Nende sõnul on küla muutunud teatrilavaks, mis on võlts.

Seal elava Iiri kirjaniku Finnbar MacEoini sõnul peab Cardin külaelanike heaolu silmas.

«Ta teeb muudatusi elanike heaolu, mitte enda heaolu silmas pidades. Samuti ei taha ta olla rikkaim Lacoste`i surnuaiale maetud mees,» selgitas kirjanik.

Cardin lisas, et ta ei sunni kedagi oma kodu maha müüma.

«Nad müüvad, kuna tahavad müüa. Minu eesmärgiks on luua siia kultuuriline St. Tropez, kuid ilma selle võltsglamuurita. Tahan luua kohalikku õdusust,» selgitas moekunstnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles