Galerii: Trubetskyte klann Jaan Klõsheiko isiknäituse «Vabaduse väljak» avamisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

5. oktoobril toimus Jaan Klõsheiko (72) isiknäituse «Vabaduse väljak» avamine.

Näitus koosnes kunstnik Jaan Klõšeiko seni avaldamata fotodokumentalistikast Vabaduse- või siis varasemast tuntud, kui Võidu väljakust läbi aastate.

Näituse avamisel võis näha ka tervet Trubetskyte klanni. Jaan Klõšeiko tütart Anu Trubetskyt, kes on tuntud muusiku Tõnu Trubetsky ekskaasa ning nende tütart Reginleif Trubetskyt (22).
 

Jaan Klõšeiko on eesti kultuuriringkondades hästi tuntud kujundusgraafik, kes alates 1960. aastate keskpaigast on dokumenteerinud eesti kultuuri -ja kunstisündmusi ning seltskonnaelu.

Asjaolu, et Klõšeiko oli ja on siiani paljude kunstnike sõber ja ka muidu vahetu suhtleja, on talle taganud sissepääsu kunstnike ateljeedesse ja kodudesse.

Pildistaja ja pildistatava vaheline usaldus peegeldub nii tema portreedes kui ka reportaažides, mis on vahetud ja dünaamilised ning erinevad oluliselt nõukogude-aegsest ametlikust fotograafiast.

 

Näitusel «Vabaduse väljak» võib näha portreefotosid ja reportaaže sündmustest, mida Klõšeiko on väljaku vahetus ümbruses jäädvustanud aastatel 1965–2007.

Pealkiri «Vabaduse väljak» on sümboolse tähendusega. See markeerib lisaks kohanimele ka Klõšeiko fotodel olevate inimeste vaba vaimu ja unistusi, sest ka Nõukogude ajal, kui see koht kandis veel Võidu väljaku nime, olid just kultuuriinimesed need, kelle loomingu kaudu oli võimalik aeg-ajalt kas või illusoorselt tunnetada vabadust.
 

Jaan Klõšeiko (1939) elab ja töötab Tallinnas. Ta on saanud hariduse kujundusgraafikuna ENSV Riiklikus Kunstiinstituudis.

Klõšeiko on olnud kirjastuste Eesti Raamat ja Valgus ning ajalehe Televisioon kunstiline toimetaja ja kirjastuse Kunst kauaaegne peakunstnik.

Alates 1965. aastast on Jaan Klõšeiko pildistanud erinevaid kultuuriloolisi sündmusi.
 

Kiika pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles