Sarja autor ja seriaali kaasprodutsent George R.R. Martin räägib seriaalist «Troonide mäng»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Troonide mäng
Troonide mäng Foto: Fox Life

Kui George R. R. Martinile, menuka fantaasiaraamatute sarja «Jää ja tule laul» autorile, tehti ettepanek mugandada oma töö HBO seriaali «TROONIDE MÄNG» jaoks, suhtus ta sellesse teatud ettevaatusega. «Olen töötanud ise kümme aastat Hollywoodis ja kohandanud paljusid teiste autorite töid, mistõttu polnud see protsess mulle võõras,» märgib ta. «Oma töö müümisega kaasneb alati teatav hirm, sest väga tihti jäetakse küll pealkiri samaks, ent muudetakse kõik muu ja minnakse õigest asjast hoopis mööda. Aga kui ma kohtusin seriaali loojate David Benioffi ja D. B. Weissiga, sai mulle selgeks, et nemad mõistavad mu raamatute olemust, ja mul tekkis suur ind kirjutada tõetruu filmiadaptsioon.

Enne töötamist televisioonis, kus kirjutasin stsenaariumid «Videviku tsoonile» (Twilight Zone) ja mitmele teisele seriaalile ning tegelesin sarjade pilootosade ja mängufilmide arendamisega, olin tegutsenud viisteist aastat kirjanikuna,» selgitab Martin. "Kui ma kirjutasin televisioonile, kurtsid kõik, et mu esialgsed mustandid on liiga ambitsioonikad ja kulukad, aga mulle endale meeldisid just need kõige rohkem.

Nii hakkasin ma kirjutama «Jää ja tule laulu», sest olin kõigist neist Hollywoodi piirangutest tüdinud. Kavatsesin panna kirja kõik nii, nagu mina tahan, sadade tegelaste, losside, lohede ja lahingutega.« Selle tulemusena leidis Martin end enim müüdud raamatusarjade autorina, keda ajakiri Time ülistas järgmiste sõnadega: «Autorina, kes järgib parima eepilise fantastikaromaani žanri tavasid, on Martin kõigist peajagu üle.»

«Jää ja tule laulu» teemasid kirjeldades ütleb Martin: «Jää ja tuli on elulise tähtsusega nii Westerosi kui ka «TROONIDE MÄNGU» maailmale. See on maailm, kus aastaajad vahelduvad huupi ja võivad kesta aastaid või isegi aastakümneid: fraasi «Ajalooline talv on tulemas» võetakse Westerosis sõna-sõnalt. Kuid see kannab endas tähendust, mis ületab fantaasia piire: talv on tulemas meie kõigi jaoks, meie kõigi elus on alati aegu, mil on saabumas pimedus, lein ja surm.»

Ehkki «TROONIDE MÄNG» on fantaasiaraamat, tõmbab Martin paralleele ajalooliste sündmustega, nagu näiteks Rooside sõja ja keskaegsete ristisõdadega, luues Westerosi ja kajastades võitlust võimu pärast, mis vältab läbi kogu seriaali. Ta selgitab: «Fantaasia on ajaloo värvikam ja põnevam versioon. Tahan võtta aluseks sündmused, mille juured on tõepoolest ajaloos, kuid mis oleksid piisavalt erisugused, et mõjuda värskelt ja ootamatult. Tundsin hoopis suuremat huvi inimeste vastu. Tahtsin kirjutada raamatuid, mis kuuluksid fantastikažanri alla, kuid millel oleks juures ka teatav ajaloolise romaani maik.»

Paljude lugudes kasutatud elementide jaoks leidis Martin inspiratsiooni omaenda elukogemusest. «Esimest korda Inglismaad külastades sõitsin Hadrianuse müüri juurde,» meenutab ta. «Kujutasin ette, mis tunne oleks olla Rooma leegionär, Hispaaniast või Itaaliast pärit sõjamees, kes saadeti paika, mida tollal peeti maailma lõpuks; kes suunas pilgu kaugusesse ja küsis endalt, kui suur võib see ääretu tühermaa tegelikult olla ja millised elajad võiksid seda asustada. Nüüd teame muidugi, et selle müüri taga oli kogu Šotimaa ja šotlased, kuid ometi jäi see võimas teadmatuse tunne mind saatma.

«TROONIDE MÄNG» on fantaasiaraamat, kus maagiat esineb üsna vähesel määral. Usun, et liiga palju maagiat võib fantaasia rikkuda: kui kõigil tegelastel on nõiduslikud üleloomulikud võimed, saab sellest mingi superkangelaste saaga, kus kogu lugu keerlebki nende võimete ümber.»

Samas ei ole Martin huvitatud ka lihtsate mustvalgete karakterite loomisest. Ta ütleb: «Ma eelistan maalida oma tegelasi hallides toonides: ka kõige üllamatel kangelastel on omad puudused ja nõrkushetked, ka kõige süngemad kurikaelad on võimelised näitama üles inimlikkust ja kaastunnet. Inimesed on keerulised ja ma tahan, et ka minu tegelased oleksid keerulised. Need konkreetsed tegelased on 20 aastat kestnud kirjutamisprotsessi käigus arenenud, seega on nad ajas märkimisväärselt muutunud.»

Martin märgib: «HBO oli õigupoolest ainus koht mu raamatusarja ekraniseerimiseks. Mõtlesin sellele juba ammu, enne lepingu sõlmimist, sest samal hetkel, kui raamatud jõudsid bestsellerite nimekirja, hakkasin saama järelepärimisi produtsentidelt ja stuudiotelt, kes olid huvitatud mängufilmi õiguste soetamisest. Teadsin, et «Tule ja jää laulust» ei saa teha ainult üht filmi, sest selle haare on liiga lai. Seejärel pöörasin pilgu televisiooni poole ja sain aru, et ringhäälingutelevisioon on selleks samuti sobimatu, kuna tegu on täiskasvanutele mõeldud fantastikaga. Seega, ainuke võimalus sarja ekraniseerida oli HBO, kus lugu harutatakse lahti ühe hooaja arvukate tundide jooksul.»

Kaasprodutsendi ja ühe HBO seriaali stsenaristina teab Martin hästi, et fännide ootused sarjale on kõrged. Ta märgib: «Ma loodan, et nad kogevad midagi sellist nagu mina, kui nägin Peter Jacksoni «Sõrmuste isandat». Muudatused tekstis on möödapääsmatud, aga fännid näevad, et lugu ärkab ellu teistsuguses mõõtmes ja seal täidavad rolle fantastilised näitlejad.»

«TROONIDE MÄNG» on eepiline fantaasia, mille tuumaks on võimuvõitlus,» võtab Martin asja kokku. «Kuid see on enam kui poliitika – siin lahatakse ustavust, kirge, seksuaalseid kinnisideid, iha, trotslikkust, ajalugu... Maailmas, kus mängitakse troonide mängu, ootab mängijat kas võit või surm. Troonide mängus ei ole ruumi aule ega halastusele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles