Marsil võib leiduda soolast vett?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsil võib leiduda soolast vett
Marsil võib leiduda soolast vett Foto: SCANPIX

USA Arizona ülikooli teadlaste arvates võivad Marsi pinnal olevad kanalitesarnased moodustised viidata, et sellel planeedil võib vett leiduda.

Tegemist võib olla kraatrite külgedelt alla voolava soolase veega, kirjutab The Telegraph.

Teadlaste selgituse kohaselt kaovad need moodustised Marsi talvekuudel, kuid ilmuvad jälle soojal ajal.

«Tegemist võib olla esimese kindla tõendiga, et Punasel planeedil leidub vett,» laususid uurijad.

Juba varem käidi välja teooria, et Marsil võis millalgi vett olla.

Kui need kanalitesarnased moodustised tõesti on vee tekitatud, siis on sellelt planeedilt põhjust otsida ka elu jälgi.

NASA Reconnaissance Orbiter kosmoseuurimise alus avastas Marsi lõunapoolkeralt rohkem kui 1000 tumedat joont, mis oleks nagu kanalid.

Tegemist on moodustistega, mis on 0,5 – 5 meetrit laiad ja sadu meetreid pikad. Igaühes võib neist leiduda kuni kümneid liitreid vett.

Uurijad märkasid, et Marsi ekvaatori  lähedastel kraatritel olevad moodustised muutuvad sügavamaks ja tumedamaks hiliskevadel ning kaovad sügise saabudes.

Teadlaste arvates on nende kanalite teke seotud soolase veega.

Reconnaissance Orbiteri tehtud fotod ei andnud siiski täit kindlust, millega tegemist on.

Samas on uuel teoorial vastaseid, kelle sõnul on marsi pind liiga soe külmunud süsinikdioksiidi jaoks ning liiga külm vee jaoks.

Kuid sool alandab vee külmumistemperatuuri. Vesi, mis on sama soolane kui Maa ookeanivesi võib Marsi soojal aastaajal jääst veeks muutuda.

«Meie parim selgitus on, et seal voolab soolane vesi. Muud selgitust seni ei ole. Probleem on selles, et kui Marsi kuumal pinnal voolaks vett, siis ta keeks ja aurustuks väga kiiresti. Teisalt võib sealne vesi aga külmuda ning mingitel tingimustel uuesti veeks muutuda,» lausus uurija Alfred McEwen.

NASA uurimisalus, mis analüüsib ka tehtud fotodel olevat maastikku keemiliselt, ei kinnitanud vee olemasolu. Kuid fotod võidi teha ajal, mil vesi oli pinnalt aurustunud.

Osa teadlasi on veendunud, et Marsil on vesi pinna all ning vaid üksikjuhtumitel jõuab pinnale.

«Kas Marsil leidub vett? Siiani on see mõistatus, kuid tuleviku eksperimendid ja uuringud võivad sellele vastuse anda,» jätkas McEwen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles