Hispaania surnuaed sai päikesepaneelid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania Santa Coloma de Grameneti surnuaed sai päikesepaneelid
Hispaania Santa Coloma de Grameneti surnuaed sai päikesepaneelid Foto: AFP / Scanpix

Hispaanias Barcelona eeslinnas asuvale surnuaiale pandi päikesepaneelid.

Santa Coloma de Grameneti surnuaiast sai päikesepaneelide tõttu energiatootmiskeskus, kirjutab metro.co.uk.

Päikesepaneelid paigutati surnuaeda, kuna nimetatud eeslinn on üsna täis ehitatud ning sellised päiksele avatud suuri platse on seal vähe.

Matmispaika üles pandud 462 päikesepaneeli aitavad rahuldada 60 majapidamise energiavajaduse.

Santa Coloma de Grameneti juhid selgitasid, et päikesepaneelide paigaldamine on osa keskkonnakaitse programmist.

«Meie kingitus tulevastele põlvedele on jätta puhas, mitte saastatud keskkond. Üheks selliseks võimaluseks on taastuvenergia kasutamine,» sõnas päikesepaneelide projekti taga oleva Conste-Live Energy juht Esteve Serret.

Ta lisas, et kuna  Santa Coloma 124 000 elanikku elavad kitsal nelja ruutkilomeetri suurusel alal, siis on vaba pinda seal ülimalt vähe ning ainus sobiv koht oli surnuaed.

Esialgu oli hauakohtadele päikesepaneelide müümisega raskusi.

«Kuusime inimeste käest, et kas linnaisad on hulluks läinud - isegi surnuid ei austata enam. Kuid aja möödudes hakkas elanikele see idee meeldima,» selgitas linnanõukogu liige Antoni Fogue.

Kokku on Santa Coloma de Grameneti surnuaial 57 000 hauda ja siiani katavad päikesepaneelid umbes viiendiku selle surnuaia alast.

Päikesepaneelide paigaldamine maksis 720 000 eurot (11,2 miljonit krooni) ja aastas aitavad need ära hoida 62 tonni süsinikdioksiidi atmosfääri jõudmist. 

Linnavalitsusel on edaspidi plaanis veel päikesepaneele surnuaiale lisada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles