Austraalias kadus Elizabeth II-le valmistatud tõld

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõld Britannia
Tõld Britannia Foto: Wikipedia.org

Austraalias kadus käsitööna valminud kallihinnaline tõld, mis oli mõeldud Suurbritannia kuninganna Elizabeth II-le ta 80. juubeli kingituseks.

Juveelidega ehitud 2,75-tonnine musta värvi tõld läks Austraalia maksumaksjatele maksma 250 000 Austraalia dollarit, kirjutab news.com.au.

Britannia nime kandval tõllal on 24 teemanti, 130 safiiri ja 400 lehtkulla lehte. Selle tõlla hind on 1,5 miljonit Austraalia dollarit.

Tõlla valmistas Austraalia monarhist Jim Frecklington. Sellel tõllal on Briti ajalooga seotud fragmente nagu kuningas Henry VIII lipulaeva Mary Rose`i puitu, tükk Briti peaministrite Downing Street 10 asuva residentsi 1760. aasta uksest ning Trafalgari lahingu kangelasele, admiral Horatio Nelsoni krooni osa.

Kaks aastat tagasi teatas Freckington, et tõld on valmis Suurbritanniasse saatmiseks, kuid siis seda ei tehtud.

Tõlla valmistamise eesmärgiks oli toetada Austraalia käsitöömeistreid ning selle tegemiseks kulutati ka maksumaksja raha.

Suurbritannia kuninganna sai 80-aastaseks viis aastat tagasi. Sellel suvel tähistab Elizabeth II oma 85. sünnipäeva. Seoses sellega kerkis tõld uuesti päevakorda.

Ametnikud ei suutnud aga tõlla asukohta kindlaks teha.

Austraalia senati esindaja John Faulkner küsis irooniliselt, kas on võimalik, et tõld leitakse üles Elizabeth II 90. juubelisünnipäevaks ja saadetakse siis talle.

Freckingtoni kinnitusel ei ole tõld kuhugi kadunud, vaid on talle teada olevas paigas ning ta on valmis selle Suurbritanniasse toimetama.

Senati esindajad kahtlevad Freckingtoni väidetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles