USAs pani õpetaja tumedanahalise õpilase «orja» rolli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides Georgias võib õpetajat ees oodata töölt kõrvaldamine, kuna ta sundis tumedanahalist õpilast mängima omaloodud ajalooteemalises lauamängus, mis räägib orjapidamisajast ja orjade põgenemisest lõunast põhja, mitmel korral olema «orja» rollis.

Vanaema Delores Bunch-Keemeri sõnul sundis õpetaja ta kümneaastast lapselast, kes õpib Cheathami põhikoolis, mängima koos kaaslastega seda alandavat mängu, edastab politicops.com.

Vanaema teatel pidi tüdruk olema mitmel korral «ori» ja mängus sattus ta istandusse, kus «omanikud» teda «põgenemise» ja «halva töö» eest peksid.

«Õpetaja selgitas mängu mänginud õpilastele, et «orja» tuleb peksmisega karistada,» lausus vanaema kohalikule meediale.

Õpetaja kaitses end meedias teatades, et ta ei teinud midagin valesti, vaid õpetas lauamängu abil lastele USA ajalugu.

«Olen õpetaja ametis olnud mõnda aega ja selle lauamängu abil olen õpetanud mitmes klassis, kuid varem ei ole ma kriitika alla sattunud. Mind üllatas, et ühe õpilase vanaema see mäng pahandas. See mäng ei peaks panema õpilasi end orjana tundma, tegemist on lihtsalt arusaamatusega,» teatas anonüümseks jääda soovinud õpetaja.

Kui reporter küsis, et miks afroameeriklasest õpilane pidi igal mängukorral «orjaks» olema, vastas õpetaja, et see on mustanahalistele ajalooliselt omane roll.

«Ma ei pea afroameeriklasi valgetest alamaks, see on minu isklik seisukoht. Ajalugu näitab vastupidist, tumedanahalisi peeti ja peetakse seni vähemväärtuslikuks ning Aafrika juurtega ameeriklased olid aastakümneid orjad, see on ajaloofakt. Miks selle ees silm kinni pigistada ja seda eitada?» teatas õpetaja.

Õpetaja arvates ei ole USA mustanahaliste käitumisest orjalikkus kadunud, kuid tema asi ei ole seda tõestada ega ümber lükata, vaid lastele reaalset ajalugu õpetada.

«Olen õpetaja ja ma õpetan seda, mis on aset leidnud. USA ajaloos on palju helgeid sündmusi, kuid ka neid, mis on inimõigusi rikkuvad ja tumedad. Ma ei kavatse selliseid hetki laste eest varjata ega ajalugu siluda. Õpilastel on õigus teada ka julmi perioode ja fakte,» kaitses õpetaja oma õpetamismeetodit.

Õpetaja sõnul uurib kool vanaema esitatud kaebust ja teda võib ees oodata töölt kõrvaldamine.

«Tundub, et mind tahetakse karistada selle eest, et olen rääkinud lastele tõtt. Ma oleksin võinud kõike ilustada, kuid ma ei teinud seda, sest lapsed on ära teeninud ausa pildi ajaloost. See väike tumedanahaline tüdruk ei saa iialgi omal nahal tunda, mida tundsid tema esivanemad. Samas sai ta võimaluse kogeda esivanemate elu ja mõista, mis tähendas 400 aastat tagasi olla orjanduslikus süsteemis tumedanahaline. See õppetund võib olla julm, kuid kunagi tuleb ta mind selle eest veel tänama,» teatas õpetaja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles