Vene piirivalvuri kummaline ettepanek soomlasele: kas võtad põgeniku oma autosse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-Venemaa piiriala
Soome-Venemaa piiriala Foto: Wikipedia.org

Venemaal odavat bensiini ostmas käinud soomlane Ilpo Pehkonen sai teisipäeval üllatuse osaliseks kui venelasest piirivalvur küsis temalt vigases soome keeles, kas ta võtab põgeniku oma autosse ja viib ta Soome.

Pehkoneni sõnul ei osanud ta piirivalvurile esmalt midagi öelda, kuid siis raputas pead ja sõnas «njet, njet», edastab iltalehti.fi.  

Venemaa-Soome piiril Vartiuses olnud Pehkoneni sõnul oli seal afgaani välimusega umbes 30. eluaastates mees, kelle kogu maine vara mahtus kilekotti.

Pehkonen ei mõistnud, miks ta automaatselt keeldus, kuid Soome tagasi jõudes sai aru, et ta tegi õigesti.

Mees teatas Soome piirivalvuritele, mis Venemaa poolel juhtus ja talle öeldi, et põgenike transportimine Soome on ebaseaduslik ja see oleks võinud talle pahandusi kaela tuua.

Soomlase teatel on Soome piirivalvurid valvel, et Venemaa poolt võib hakata sellisel viisil Soome põgenikke saabuma.

Pehkoneni sõnul ei ole varasemast teada juhtumeid, milles Vene piirivalvurid paluvad soomlasi põgenikke oma autosse võtta.

Pehkonen jagas oma kummalist kogemust ka Facebookis leheküljel, kus tavaliselt jagavad oma kogemusi Venemaal bensiini ostmas käivad soomlased.

Soome Kainuu piirivalvejuht Mikko Lehmus sõnas, et neil on see juhtum teada ning nad teevad Venemaa piirivalvega koostööd, et põgenikud ei jõuaks eraisikute autodes Venemaalt Soome. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles