Hiiu Folgi esimene päev pakub põnevaid jutuajamisi ning kutsub tantsima

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiu folk on nagu suur perepidu, mis toob rahva Kassari kiigeplatsile.
Hiiu folk on nagu suur perepidu, mis toob rahva Kassari kiigeplatsile. Foto: Annika Poldre

Täna saab Kärdla Villalaos alguse 12. Hiiu Folk, mille avamisel tervitavad folgilisi Hiiu Maavanem Riho Rahuoja, Hiiu vallavanem Reili Rand, Hiiu Folgi perakorraldaja Astrid Nõlvak ning Hiiu kannelde ansambel.

Hiiu maavanem Riho Rahuoja on juba staažikas folgikülastaja ning külastanud kõiki toimunud Hiiu Folke. «Üks mu külaline ütles kunagi, et kui ta Hiiumaalt koju läheb ja oma folgikogemust teistele räägib, siis keegi nagunii ei usu,» meenutab Rahuoja mõne aasta tagust ütlust. Maavanema sõnul on Hiiu Folk jõudnud oma programmiga nii heale tasemele, et kui ise seda läbi ei ela, ei saagi seda teada. «Sõnadega on võimatu seda kogemust edasi anda.» Suureks väärtuseks peab Rahuoja festivali alkoholivaba mentaliteeti ning kiidab ka tänavust peateemat «Merest mereni». Kõigil Hiiu Folgi külastajatel soovitab maavanem võtta programmist nii palju kui võimalik, sest seal leidub igaühe jaoks midagi.

Hiiu Folgil astuvad tänavu 15 esinemispaigas üles ligi 200 muusikut. Avapäeval saab lisaks Hiiu kannelde ansamblile kuulda kava «Mõeldes Tormisele», mida esitavad Kadri Voorand, Liisi Koikson, Jaak Sooäär ja Paul Daniel. Pärast seda on kõigil võimalik tantsu lüüa Eesti pärimusliku tantsumuusika järgi kontsert-tantsutoas, kus astuvad üles pärimusmuusikud Janne Suits ja Kristi Kool.

Õhtu lõpeb Kärdla kinosaalis, kus linastub kell 22.30 film «Hingemaa». Ühtlasi on kohal filmi režissöörid Kullar Viimne ja Erik Norkroos, kellega saab pärast filmi lõppu nähtu üle arutleda. Muusikadokumentaale saab näha ka reedel, mil on kavas filmid «Hundi süda sees», «Kujutle, et homme ärgates on kõik muusika kadunud» ja «Bolshoi Babylon».

Kuigi avamine algab Kärdla Villalaos kell 18.30, on Hiiu Folgi programmist võimalik osa saada juba varem. Kell 16 saab Hiiumaa Muuseumi Pikas Majas kuulda SA Hiiumaa Muuseumid teadusdirektorit Helgi Põllot, kelle loengud on alati olnud paeluvad ja mõnusa huumoriga vürtsitatud. Tänane ettekanne kannab pealkirja «Meri kui saatus – elud ja lood». Lisaks Põllole astub üles SA Hiiumaa Muuseumid nooremteadur Kauri Kiivramees teemaga «Rändpüük – miks ja milleks?». Muusikat pakuvad Käina Kaunite Kunstide Kooli pärimusmuusikaõpilased. Lisaks tasub kell 17 sammud seada Orjaku Külamajja, kus toimub kontsert-jutustus «Meri Eesti pärimuses».

Peale muusikaliste etteastete saab osaleda reedel ja laupäeval ka loodusõhtutel ning -matkadel ja õpitubades, pere pisemaid ootavad lastepesad. Samuti on avatud laat, kust saab endale meelepärast toredast folgisuvest mälestuseks kaasa osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles