Inglise kuningas Henry VII oli ebakindel šopahoolik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia.org

Briti ajaloolase andmetel oli Tudorite soost Inglise kuningas Henry VII (1457 – 1509) väga ebakindel, kompenseerides seda uhkete rõivastega, millele ta tänapäevases vääringus kulutas paari aastaga kolm miljonit naela.

Briti ajalooliste paleede kuraator ja ajaloolane Tracy Borman uuris Henry VII kulutuste dokumente, mille kohaselt hakkas ta suuri summasid kulutama pärast seda, kui oli 1485. aasta Bosworthi lahingus löönud Richard III ja saanud kuningaks, edastab Daily Mail.

«Dokumentide kohaselt kulutas Henry VII rohkem raha kui ükski teine Tudor. Kahel esimesel valitsemisaastal kulus tal ainuüksi riietele tänapäeva vääringus kolm miljonit naela. Teda nähti kui troonianastajat ja see tegi ta ebakindlaks. Oma ebakindlust kompenseeris ta  tänapäevamõistes šopates,» selgitas Borman.

Borman on avaldanud Tudorite suguvõsast raamatu «The Private Lives of the Tudors» (Tudorite eraelu), mille kohaselt oli see kuningas ka hasartmängusõltlane ja kulutas raha mängides.

Troonile saades ei olnud tal kogemusi kuidas kuningriiki ja majandust juhtida, kuid ta leidis häid nõunikke. Maksudest saadud summadest suur osa läks ta eratarbeks, mitte riiklikuks kasutamiseks.

Henry VII oli viimane Inglise kuningas, kes sai võimule võidetud lahingu tõttu ja temast sai Tudorite dünastia asutaja. See dünastia lõppes kuninganna Elizabeth I surmaga, kuna tal ei olnud otseseid järglasi.

Nii tänapäeval kui ka Henry VII ajal ümbritsesid Inglise kuninglikku pere pidevalt isikud, kes kuulusid teenindavasse personali ja olid õukondlased. Varasematel sajanditel ei olnud kuninga ja kuninganna eraelu puutumatu, vaid õukondlastel oli õigus teada, mis magamistoas toimub.

Ajaloolase andmetel oli Henry VII ja ta naise Yorki Elizabethi pulmaööl kõrvalruumis 30 õukondlast, kes kõik kuulasid teisel pool ust, mis toimub.

Henry VII esimene  poeg Arthur suri noorelt ja 1509 sai troonile teisena sündinud Henry VIII, kes samuti oli ebakindel ja paljude terviseprobleemidega. Ta sõi liiga palju ja muutus elu lõpul ülekaaluliseks, selle tõttu vajas t liikumise abivahendeid.

Henry VIII läks ajalukku oma kuue naisega, kellest kaks lõpetasid tapalaval. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles