Galerii: Köler Prize 2016 Gala EKKMis

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel, 27. mail toimus EKKMis Smarten Logistics Gala 2016. 

Esinesid Estrada Orchestra ja HAIGLA DJ-d: Kristopher Luigend, Ats Luik, Paul Kuimet

Näitus oli avatud südaööni.

Vaata pilte!

Foto: Viktor Burkivski

Köler Prize on 2011. aastal Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi poolt asutatud kunstiauhind, mille keskne eesmärk on populariseerida kaasaegset kunsti ning tõsta esile kohalikul kunstiväljal aktiivselt tegutsevaid olulisi kunstnikke ja kunstirühmitusi.

 

Köler Prize'ile nomineeritakse viis eesti päritolu või Eestis alaliselt resideeruvat kunstnikku või kunstirühmitust viimase kolme aasta loomingulise tegevuse põhjal. Köler Prize'i nominendid valib EKKMi juhtkond.

 

Foto: Liis Treimann

2016. aasta Köler Prize’i nominentideks on ART ALLMÄGI, KRISTA MÖLDER, KRISTI KONGI, LAURA PÕLD ja RAUL KELLER.

 

Kunstnikud esitavad omal valikul näitusele kaks teost – ühe juba varem eksponeeritud, soovitavalt viimase kolme aasta loomingust, mida võib ka teatud mõttes pidada kunstniku senist loomingut defineerivaks või esindavaks teoseks, ning teise, spetsiaalselt Köler Prize’ile valminud uue teose.

 

Foto: Viktor Burkivski

Köler Prize 2016 grand prix' võitja valib näitusele esitatud tööde ning kunstniku varasema loomingu põhjal rahvusvaheline žürii koosseisus: Anu Vahtra (Köler Prize 2015 grand prix' laureaat), Julija Fomina (Vilniuse Kaasaegse Kunsti Keskuse kuraator), Jussi Koitela (Soome kuraator ja visuaalkunstnik), Jörg Heiser (Ajakirja Frieze kaastoimetaja) ja Katja Mater (Hollandi kunstnik ja ajakirja Girls Like Us toimetaja).

 

Foto: Viktor Burkivski

Ka publikul oli võimalus näitusel oma sõna öelda, sest lisaks peapreemiale selgus ka kuni 26. maini toimunud hääletuse põhjal publiku lemmik. Mõlema auhinna laureaadid kuulutatati välja Köler Prize 2016 galal, mis leidis aset 27. mail.

 

Köler Prize’i preemiad tuginevad täiel määral kunstisõbralikul erakapitalile. Juba kuuendat aastat, ehk algusest peale, toetab peapreemia väljaandmist SMARTEN LOGISTICS AS ning publikupreemia garanteerib neljandat korda SALTO AB.

 

Näitusega kaasneb kunstnike senist loomingut tutvustav kataloog (tekstide autor Eero Epner) ning EKKMi produtseeritud dokumentaalfilm «EKRAANIPROOVID KÖLER PRIZE’ILE 2016», milles nominendid mõtestavad ja kommenteerivad teineteise loomingut.

 

2016. aastal toimub Köler Prize kuuendat korda. Varem on Köler Prize’i peapreemia võitnud JEVGENI ZOLOTKO, FLO KASEARU, JAANUS SAMMA, JASS KASELAAN ja ANU VAHTRA.

 

Köler Prize’i üks asutajatest, EKKMi juhatuse liige Anders Härm, on preemia tausta avanud järgnevalt: «Eestis on mitmeid kunstiauhindu, mis on nime saanud mõne kunstiklassiku järgi. Lisaks sellele, et Köler lihtsalt riimub Turneriga (vt Turner Prize), ajendas meid auhinnale just Johann Köleri nime panema võimalus teisi auhindu n-ö ajaliselt edastada ja Köler Prize virtuaalselt Kristjan Raua preemia, Konrad Mäe medali ja Eduard Wiiralti preemia ette asetada. Seos 19. sajandi eesti maalikunstniku Johann Köleriga selle asjaoluga ehk piirdubki.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles