Teatavaks on saanud festivali «Kuldne Mask Eestis 2016» programm, klassikast lastelavastusteni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatavaks on saanud festivali «Kuldne Mask Eestis 2016» programm, klassikast lastelavastusteni
Teatavaks on saanud festivali «Kuldne Mask Eestis 2016» programm, klassikast lastelavastusteni Foto: Kuldne mask

Festival «Kuldne Mask», see on kõige erinevam klassika – alates unustusse vajunud autoritest kuni «oma sõnadega» räägitud klassikani, lisaks uus draama ja lastelavastused.

Foto: Kuldne mask

Teatavaks on saanud Festivali «Kuldne Mask Eestis 2016» programm, kuhu mahub viis nimetust, kokku mängitakse 10 etendust, off-programmi raames toimuvad meistriklassid, loomingulised kohtumised, publikuarutelud ja retronurgas saab näha teleteatrit legendaarse lavastaja Anatoli Efrose lavastustest. Kõigil üritustel on sünkroontõlge eesti keelde.

Festival «Kuldne Mask» on üks aasta olulisemaid kultuurisündmusi riigis, ürituste vastu tuntakse väga suurt huvi. Festivali korraldajad teevad korralikku eeltööd, et valida Eestis näitamiseks parimatest parimad uudisteosed.

See annab Eesti vaatajatele tihti võimaluse näha esimesena väljaspool Moskvat uusi nominente, kes on võimalikud Venemaa kutselise preemia «Kuldne Mask» tulevased laureaadid.   

Sellel aastal naaseb Festival «Kuldne Mask Eestis» traditsiooni juurde, mille kohaselt antakse etendusi ka väljaspool pealinna. Sillamäel mängitakse programmi «Laste Weekend» raames Boris Šergini arhangelski muinasjuttude järgi valminud Peterburi Noorsooteatri lavastust «Ujus valge purjega laevuke», lavastus on mõeldud lastele alates kuuendast eluaastast.

Siia programmi «Laste Weekend» mahub ka Tallinnas mängitav lavastus «Oma sõnadega. A. Puškin «Jevgeni Onegin»», mida soovitatakse koguperelavastusena.

Eestis ja eriti eestlaste seas hästi tuntud Dmitri Krõmovi lavastus sukeldub Puškini maailma ja üritab „lasteteatri“ võtmes avada ukse segasesse täiskasvanute maailma. Puškini „Onegini“ ümberjutustamisega tegelevad neli naljakat tegelast: soomlane, tšehh, prantslanna ja venelanna.

Festivalil näeb ka teist selle lavastaja lavastust - „Vene blues. Seenelkäik“. Vene mentaliteet suhtub seenelkäiku kui väga erilisse, peaaegu rituaalsesse ettevõtmisesse. Krõmov on aga selles käigus leidnud mooduse, kuidas näidata ühe põlvkonna saatust.

Eelmisel laupäeval toimus Moskvas Preemia „Kuldne Mask“ laureaatide väljakuulutamise tseremoonia. Parimaks lavastajaks tunnistati Andrei Mogutši, kes leidis preemiaga „Kuldne Mask 2016“ äramärkimist Ivan Võrõpajevi näidendi „Joobnud“ lavale toomise eest (Suur Draamateater, Sankt-Peterburg). See lavastus on ka Tallinna festivali avalavastus.

Tõelise vene psühholoogilise teatri traditsiooni jätkajaks võib pidada noore lavastaja Jegor Peregudovi tööd „Inimene restoranist“ teatrilt „Satirikon“, peaosas Konstantin Raikin. Üleüldise tunnustuse järgi on tegemist kõrgtasemel näitlejatööga.

Festivaliprogrammile paneb punkti ameerika muusikal „Jekyll & Hyde“, eelmisel aastal Tallinna publiku südamed lavastusega „Chaplin“ võitnud Sankt-Peterburi Muusikalise Komöödiateatri esituses. Juba teist aastat järjest saab see teater „Kuldse Maski“ preemia nominatsioonis „Parim operett/muusikal“.

Vene lavastuse tegelased paistavad silma laitmatu vokaalmeisterlikkuse ja selle sidumise läbi tõsiste kangelaste kehastamisel. Muusikal „Jekyll & Hyde“ avaldab muljet oma visuaalse jõulisuse poolest, selle lavastuse Tallinnas esitamiseks saabuvad siia kohale 150 osalejat – tohutu tehniline meeskond, orkester, koor, balletitrupp ja solistid. 

Foto: Kuldne mask

Festival toimub Tallinnas ja Sillamäel 8.-18. oktoobril. Piletid müügil alates 2. maist, piletihinnad 14-55 eurot, Sillamäel maksab pilet 6 eurot. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles