Pildid ja video: arheoloogid leidsid Peruus paiga, kus ohverdati naisi ja joodi nende verd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid leidsid Peruus Pucalas 1200 aasta vanused inimskeletid, millel olevad märgid ja matmisviis viitavad, et need inimesed ohverdati rituaalselt.

Tegemist on inkade-eelse kultuuri kuue naise jäänusega, kelle juures oli ka laamaluid ja keraamikat, edastab Daily Mail.

Naised olid maetud ebatavalises asendis,  enamikul näod Andide mäestiku suunas. See olevat viide, et nad toodi mäejumalatele ohvriks.

Arheoloogide kinnitusel on naisteskelettidel märgid, mis viitavad nende ohverdamisele, mille käigus toimus ka rituaalne verelaskmine ja vere joomine.

Ajaloolastel on seni üsna vähe andmeid inkade-eelsete kultuuride julmade rituaalide kohta, kuid nüüdne leid aitab pilti täiendada.

Lambayeque'i kultuur, mida tuntakse ka kui Sicani kultuuri, tekkis Peruus umbes 750. aastatel pKr ja kestis umbes 1375. aastani.

Nendega on lähedalt seotud Moche kultuur, osa teadlasi arvab, et need kaks kultuuri eksisteerisid mingil perioodil koos ja põimusid.

Nende kultuuride esindajad rajasid linnu, milles domineerisid templid, kus viidi läbi religioosseid tseremooniaid.

Kultuuridele sai saatuslikuks Chimu impeeriumi poolne vallutamine 1375. aastal. Pärast Lambayeque'i kultuuri sai mõjuvõimsaks inkade impeerium, mille kõrgperiood oli 1400 – 1533.

Ekspertide hinnangul hukati nüüd avastatud naised paarsada aastat enne inkade kultuuri dominantseks muutumist ja tseremoniaalsed hukkamised viidi läbi Lambayeque'i kultuuri alal asunud templis. Naiste matmispaigast leitud esemed viitavad inkade-eelsele ajale ning lisaks Moche kultuurile ka Wari ja Cajamarca kultuurile. Leitud keraamika näitab, et iidsed hõimud suhtlesid omavahel tihedalt.

Moche kultuuri õitseng oli 100 – 800 pKr, Cajamarca kultuuri oma 200 – 800 pKr ning Wari kultuuri kõrgaeg oli 500 – 900 pKr.

«Leidsime iidse templi asukoha ja paiga, kus preestrid ohverdasid jumalatele noori naisi. Oletada võib, et rolli mängis ka ohverdatud naiste sooja vere joomine,» sõnas väljakaevamiste juht Edgar Bracamonte.

Oletatakse, et hukatud naised ei pruukinud olla kohalikud, vaid röövitud või sõjasaagiks langenud.

Iidne matmis- ja ohverduspaik asub Pucala piirkonnas Huaca Santa Rosas 29 kilomeetri kaugusel suurlinnast Chiclayost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles