NASA teatel on Marsi kohta oodata veel üht suurt uudist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonistust Marsist ja NASA uurimisalusest Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN)
Arvutijoonistust Marsist ja NASA uurimisalusest Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN) Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA edastast eelteate, et täna USA idaraniku aja järgi pärastlõunal avalikustatakse uus tähtis avastus Marsi kohta, mille tegi alates 2014. aastast Marsi orbiidil liikunud uurimisalus MAVEN (Mars, Atmosphere and Volatile Evolution).

MAVEN on uurinud eelkõige Punase planeedi atmosfääri ning nüüd on esimene kord, mil NASA sellest uurimisprogrammist midagi avalikustab, kirjutab news.com.au.

Kuna NASA mainis MAVENIT, siis oletatakse et uudis puudutab Marsi atmosfääri ja selles leiduvat, kuid ei ole veel teada, kas see käib Punase planeedi mineviku või oleviku kohta.

MAVENil on kaheksa uurimisaparaati, kaasa arvatud ioonmass-spektomeeter ja magentomeeter.

NASA ei selgitanud oma eelteates, kas uudis võib paljastada Marsi atmosfääri kohta midagi sellist, mis aitab tuleviku Marsi-reisidele  ja sellele planeedile inimasustuse rajamisele kaasa.

NASA on varem teatanud, et Marsi atmosfäär on võrdlemisi õhuke.

«Marsi atmosfäär on imeõhuke ja kuiv nagu kõrb, kuid on aegu, mil see nii ei olnud. Alates möödunud aastast on MAVEN uurinud Marsi atmosfääri ja pannud leitu põhjal kokku, mis juhtus kauges minevikus selle planeediga, kuid mis toimub sellega nüüd. 5. novembril avalikustatakse uurimismissioonil seni tehtud tähtsaim avastus,» seisis kosmoseagentuuri teates.

Viimati edastas NASA samalaadse teate enne kui teatati Punase planeedi voolava vee leiust. Vesi omakorda käivitas oletused, et sel väga kuivaks ja külmaks peetaval planeedil on elusorganisme.

Marsi vee avastas Marsi orbiidil olev Mars Reconnaissance Orbiter, mis on mitmefunktsiooniline uurimisalus.

NASA planeediteaduse osakonna juht Jim Green sõnas juba septembris, et NASA on erinevate uurimislaevade  ja –sondide abil saanud Marsi kohta hämmastavaid andmeid, mis tulevad tulevikus sellele planeedile lendamisel kasuks.

Green jätkas, et Marsi planeedi atmosfääris võib olla oletatust rohkem niiskust ja pinnaseuuringud on näidanud selles vee olemasolu.

«Oleme jõudnud Marsi hüdroloogilise tsükli jälile, olles selle uurimise algfaasis. Enam ei ole see planeet meie silmis kuiv kivikõrb,» nentis NASA esindaja.

NASA teadusmissioonide juht John Grunsfeld sõnas, et Marsil leiduv vesi võib olla küll soolane, kuid samas võib elu eksisteerida seal tingimustes, mis Maal on äärmuslikud.

Grunsfeldi arvates saab pärast Marsi veeleidu hakata tõesti küsima, kas sel planeedil oli minevikus elu ja kas seda võib leida ka nüüd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles