Poola natsikullapalavik nõudis ohvri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Świebodzice
Świebodzice Foto: Wikipedia.org

Poolas Wałbrzychis on juba mõnda aega jahitud natside poolt Teise maailmasõja ajal kokkuröövitud varandust, mis olevat tunnelisse peidetud soomusrongis.

Poola raadio ja teised meediaallikad teatasid nüüd mehest, kes natsikullapalaviku tõttu elu kaotas.

Õnnetus leidis aset Wałbrzychist umbes viie kilomeetri kaugusel asuval Świebodzice surnuaial, kus kolm meest murdsid sisse saksa pere mausoleumi.

Politsei teatel läks 39-aastane mees koos kahe kaaslasega teisipäeva öösel surnuaiale, lootes sealt leida väärtuslikku.

Hukkunud mehe kaaslaste sõnul kukkus ta mausoleumi sisse, saades surmavaid vigastusi. Nad ei saanud tema heaks enam midagi teha.

Politsei arreteeris ellujäänud hauaröövlid ja uurimisel paljastus, et aardejahile läinud on ühe pere liikmed.

Świebodzice surnuaia juht Bogusław Krzystofowicz sõnas meediale, et mehed võisid ajendi saada väidetavast natsiaarde rongist, lootes mausoleumist kulda leida.

Mausoleum kuulub Kramsti perele, mille liikmed olid enne Teist maailmasõda tuntud rõivakaupmehed.

Krzystofowicz lisas, et Poolas on tekkunud tõeline kullapalavik. Wałbrzychist ei ole seni peidetud aarderongi leitud, küll aga on Teise maailmasõja aegsete tunnelite juurest avastatud münte ja natsisümboolikat.

Oletatakse, et need leiud viitavad aarderongi asupaigale.

Poola politsei eristas piirkonna, kus väidetav rong arvatakse olevat.

Nii Wałbrzych kui Świebodzice olid kuni Teise maailmasõja lõpuni Saksamaa koosseisus, kandes siis vastavalt nime Waldenburg ja Freiburg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles