Video: Hubble´i 25. aastapäeva fotol on tähekogum Westerlund 2

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Westerlund 2 tähekogum
Westerlund 2 tähekogum Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA avaldas kosmoseteleskoobi Hubble 25. aastapäeva auks mitmevärvilise foto, mis kosmoseuurijate arvates ilmestab Hubble´i tööd kõige paremini.

Pildil on näha meie galaktika Linnutee tähekogumit Westerlund 2, mille keskel on rohkem kui 3000 tähte, edastab foxnews.com.

Pildil vasakul asuv värviline gaasipilv kannab nimetust Gum29 ning see on tähtede sünnikoht.

Westerlund 2 asub Maast 20 000 valgusaasta kaugusel Carina (Kiilu) tähtkujus.

«Hubble on meie arusaama universumist mitu korda muutnud, avaldades selle ilu ja mitmepalgelisuse. See pilt, millel on näha erinevaid kosmose komponente, näitab Hubble´i tööd ta parimast küljest, olles samas kosmoseteleskoobi 25. aastapäeva ametlikuks fotoks,» seisab NASA teadusmissioonide keskuse avalduses.

Hubble´i aastapäevafotot tutvustati eile, 23. aprillil Washingtonis Newseumis toimunud avaüritusel, kus astusid üles mitmed NASA ja Hubble´i projektiga seotud isikud.

Hubble jäädvustas Westerlund 2 oma infrapuna laikaamera abil. Kosmoseteleskoop sai laikaamera 2009. aastal kui astronaudid käisid viiendal missioonil Hubble´i juures seda paigaldamas.

«Westerlund 2 läbimõõt on 6 – 13 valgusaastat. Hiiglaslik tähekogum on umbes kahe miljoni aasta vanune ning selles on ka meie galaktika kõige kuumemad, eredamad ja massiivsemad tähed» teatas NASA.

Hubble´i tehtud fotode analüüsimine näitas, et punasega aladel on vesinikku ning sinakasrohelistel aladel hapnikku.

Alal, kus on näha nagu mägesid, toimuvad kosmiliste tuulte tõttu tähtede ja gaasi kokkupõrked.

«Punased täpid on algusjärgus olevad tähed, mis on veel gaasikookonis. Need on 1 -2 miljonit aastat vanad ehk tegelikult üsna noored. Selged sinised tähed on aga kõige kaugemal asuvad tähed,» jätkus NASA teade.

Westerlund 2 on astronoomidele pikka aega huvi pakkunud, kuna see on tähtede sünnipaik ja inkubaator.

Hubble`i kosmoseteleskoop saadeti kosmost uurima 24. aprillil 1990 ning teda tahetakse kasutada kuni 2020. aastani ja kauemgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles