GALERII! Mihkel Raua «Viimne voor» glamuurne eellinastus

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul on TV3s kell Mihkel Raua menunäidendi televersiooni ESIETENDUS!

Foto: Tiit Mõtus

Eneseirooniliselt lennukas fantaasiamängus kehastavad peaosalisi Mihkel Raud, Mart Sander, Liis Lemsalu ja Viljandi Kultuuriakadeemia noor näitleja Rauno Polman.

Foto: Tiit Mõtus

Populaarse talendishow eelvoor võtab ootamatu pöörde, kui hindajate ette astub ebastabiilne noormees, kes ei lepi läbikukkumisega ja alustab relvaga ähvardades meeleheitlikku kassi-hiire mängu saatesse jäämise nimel.

Foto: Tiit Mõtus

Mihkel Raua populaarse teleformaadi ainetel kirjutatud näidend toodi esmakordselt lavale Von Krahli teatris 2012. aastal. 2014. aasta suvel mängiti tükki menukalt USA teatris freeFall, St. Petersburgis, Floridas. 2015. aastal lavastavad «Viimse vooru» neli Soome teatrit, ettevalmistused teksti lavale toomseks käivad kolmes Venemaa linnas – Moskvas, Permis ja Abakanis. 

Nüüd on telesaatest sündinud lugu tagasi televisioonis. Eesti saab tähistada uue telelavastuse valmimist, mis on oluline sündmus selles harva täiendust saavas žanris.   

Foto: Tiit Mõtus

Autor ja näitleja Mihkel Raud: 

“Viis aastat erinevate talendisaadete kohtunikuna töötades on mind kõige rohkem hämmastanud see kätteõpitud alandlikkus, mille saatel noored inimesed end kolmel elatanud eksibitsionistil mõnitada lasevad ja seejärel peaaegu et tänulikkust teeseldes viisakalt lahkuvad. On hämmastav, kuidas televisiooni enese kehtestatud reeglid inimesi distsiplineerivad ja neid selgetesse, geograafilisi piire mittetundvatesse käitumisjoontesse suruvad. Sama hämmastav on meelekindlus, millega saate tegijad - mina ise ennekõike - end tolle kurikuulsa “formaadi” paratamatusega õhtuti unne lohutavad. “Formaat on selline,” laiutan ma iga kord käsi, kui keegi mulle tänaval ligi asutub ja küsib, miks ma selline munn olen. 

Fantaasia, et saatesse osalema tulnu olukorra enda kontrolli alla võtab, tõesti oma kontrolli alla, on siiani fantaasiaks jäänudki. Kõik need vähesed “formaadinihked”, mida ma “Eesti ostib superstaari” kohtunikuna näinud olen, olgu siis veeklaasiga rabelev noormees või põrandal püherdav striptiisitar, kes end hiljem salliga kägistades ära tappa üritab, on olnud just formaadinihked. Ehk midagi sellist, mis on alati toimunud meie, see tähendab saatetegijate ehitatud mänguruumis. Aga mis juhtuks siis, kui formaat selle universaalselt mõistetud kujul oma toime kaotab? 

“Viimne voor” on näidend, kus saavad teoks iga talendi-show kohtuniku, aga ilmselt ka paljude televaatajate painajad. Pealtnäha turvalises keskkonnas algav lugu teeb mitu ootamatut pööret, mis andsid mulle võimaluse tegeleda sellega, mis mind kirjutajana (mitte kohtunikuna, jumal hoidku selle eest!) kõige rohkem huvitab - inimese motiivid ehk miks keegi teeb ja ütleb just seda, mida ta parajasti ütleb või teeb. Ja mine tea, ehk õnnestub ühe pea peale pöördunud talendisaate najal jutustada ka mingeid üldistusi võimaldav lugu inimestest, keda tuntud kohas pea ees tundmatusse kohta hüppama sunnitakse. 

“Viimne voor” ei ole kindlasti mingi patukahetsus või ühtäkki valgusega pikali niidetud küüniku uus elulehekülg. Ma teen kohtunikutööd ka tulevikus. Alandan heauskseid noorukeid ja kurdan hiljem kodus naisele, kui kuradi raske ning eetiliste konfliktide rohke amet mul on. Ma teen oma süllekukkunud “elutööd” pöörase naudingu ja piiritu eneseimetlusega. Sest formaat on selline.”

Foto: Tiit Mõtus

Lavastaja Ingomar Vihmar:

“Minu jaoks oli koos tegemine inimestega, kes pole teatrist, väga avadrav. Sain kinnitust oma tähelepanekutele – kui inimesed on avatud ja teevad oma tegemisi rõõmuga, on see suur nauding. Tegime proove alati suure rõõmuga ja see ongi kõige tähtsam. Suvine proovide aeg oli minu jaoks väga õnnelik aeg. Tänu ja kiitus meile kõigile!” 

Mihkel Raua «Viimne voor» täna õhtul kl 20:00 TV3s

Vaata pilddigaleriid eellinastusest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles