Romantiline armastus on sõltuvus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romantiline armastus on sõltuvus
Romantiline armastus on sõltuvus Foto: SCANPIX

Neil, kes nutavad taga kadunud armastust, võib olla oma pikaks veninud igatsusele bioloogiline seletus - uute aju-uuringute põhjal saab öelda, et mahajätmisest ülesaamine võib olla sugulusseoses sõltuvusest vabanemisega.

Uuringuga leiti, et kui murtud südamega mehed ja naised vaatasid oma endise partneri fotot, aktiveerusid ajus samad regioonid, mis on seotud premeerimise, sõltuvuslike ihade, emotsioonide kontrolli, kiindumuse ning füüsilise valu ja kannatustega, vahendab Naistemaailm.

Uuringu tulemused aitavad mõista, miks osal inimestel on raske lahkuminekust üle saada ja miks mõnel juhul hakkavad inimesed seejärel ekstreemselt käituma, näiteks endist partnerit jälitades või isegi tappa üritades.

Teadlaste sõnul võib aju reaktsioon hülgamisele olla evolutsioonilise tagapõhjaga - armastust kaotades kaotas inimene ka võimaluse väljavalituga paarituda ja seetõttu aktiveerus aju kaaslase tagasivõitmisele.

Uuringust selgus ka, et mida rohkem aega oli lahkuminekust möödunud, seda nõrgem oli aju reaktsioon piirkonnas, mis on seotud sõltuvusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles