116 aasta tagused paarisuhtenõuanded: kuidas taltsutab hea mees halva naise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
116 aasta tagused paarisuhtenõuanded: kuidas hea mees taltsutab halva naise
116 aasta tagused paarisuhtenõuanded: kuidas hea mees taltsutab halva naise Foto: flickriver.com

Soome rahvusraamatukogu arhiivileheküljel on kurioosne käsiraamat 19. sajandi lõpust, milles õpetatakse mehi ja naisi paarisuhtes elama.

See anonüümse autori raamat anti välja 1898. aastal ning selles öeldakse, et «mehed on naistest targemad ning naiste pead hoolimata emantsipatsioonist».

Raamat kannab pealkirja «Kuidas saab hea mees halba naist taltsutada? Käsiraamat, milles on ära toodud naiste suurimad vead ning muid vajalikke nõuandeid naiste paremaks muutmiseks».

Raamatu kohaselt on naise halva allikas liigne lobisemine ja terav keel.

«Rääkimine on naise ainus, kuid samas väga terav relv ning mees ei pruugi suuta naisega selles võrdväärne olla,» seisab käsiraamatus.

Raamat soovitab meestel naise üle valitsemiseks kasutada teisi vahendeid kui keel.

Millised on siis naiste vead? Anonüümse autori arvates on nendeks helluse puudus, jätkuv näägutamine ja kõige kahtluse alla seadmine, lõbuhimu ja enda ehtimine.

Raamatus on naistele hoiatus, et nad mehe kallal liigselt ei näägutaks, sest see mõjub meestele halvasti. «Mehed võivad selle tõttu isegi minna ja end täis juua,» arvatakse raamatus.

Naiste puhul peetakse enda liigset ehtimist veaks ning seda just nende naiste puhul, kes püüavad vanusest nooremad välja näha.

«End liigsete sitside-satsidega ehtivad vanemad naised teevad end lihtsalt naeruväärseks. Lisaks tehakse seda kõike mehe rahakoti kulul,» arvatakse raamatus.

Kriitika all on ka naiste kohvitamised, milles klatšitakse ning räägitakse üksteisest üle.

«Lõbustustega liialdamise hulka kuuluvad ka pidev kontsertidel, tantsimas ja teatris käimine. Kui neil käia koos abikaasaga ja mõõdukuse piirides, siis on need lubatud. Kui aga naine külastab meelelahutussündmusi üksinda, siis võib see palju negatiivset kaasa tuua,» arvas autor.

Naiste vigade parandamiseks annab teos üsna mitu head nõu.

«Naiste rõivastega uhkeldamisele saab teha lõpu, kui mees ostab teenijatele paremad riided kui on ta naisel,» soovitatakse.

Mida teha naisega, kes aga klatšib ja lõbutseb liigselt? Mees peaks naisele teatama, et nad lähevad mõnele naisele meeldivale üritusele või kohta ning selle tarbeks ostma ka uue kleidi. Siis aga teatama, et käik jääb ära. Kui naine on väga halvasti käitunud, siis tuleks mehel teatada sündmusest loobumisest vahetult enne minekut.

«Kõige enam mõjutab naist see, kui talle öelda, et ta on käitunud halvasti ja just sellepärast ei mindagi. Äärmisel juhul tasuks mehel minna üritusele või peole üksinda ja jätta naine koju,» teatab käsiraamat.

Kui naine ikka  on tujukas ja keeldub allumast, siis tasuks sama strateegiat kasutada mitu korda.

Vahel peab mees naise kontrolli alla saamiseks isegi sõbrad appi võtma. Abikäsi on vaja eriti siis, kui kodust on saanud kohvitava naise ja ta sõbrannade klatšikoht.

Raamat soovitab kohvitantadest vabanemiseks järgmist: 6 – 8  sigareid pahvivat meest peaks istuma kohvitajate keskele, mis ajaks naised üsna kiiresti laiali.

«Kui seda teha paar korda, kaob naiste kohvitamine ning kodus valitseb jälle rahu. Naise sõbrannad ei talu sigarisuitsu ning ei tule enam kohvitama ja klatšima,» edastab raamat.

Raamatu kohaselt  on naised oma loomuselt väga kavalad ning isegi kui mehed katsetavad igasuguseid nippe nende ohjes hoidmiseks, ei suuda nad naiste iseloomu parandada.

«Naise halva käitumise ja mehele allumatuse põhjus võib peituda ta iseloomus, kuid ka mehes, kes on liiga nõrk. Samas ei saa mainimata jätta ka naise ema, kes võib naist mõjutada,» edastab käsiraamat.

Anonüümse autori raamatu kohaselt on ideaalne naine naiselik, hell, tundlik, vaikne ja püüab mehele meele järele olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles