Pildid: rohkem kui aasta merel triivinud mehhiklane päästeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalal käis maailma meediast läbi uudis, et Vaikses ookeanis asuvatele Marshalli saartele jõudis ühe merehädalise alus.

End Jose Ivaniks nimetanud mehe sõnul oli ta merel triivinud üle aasta, edastab The Telegraph.

Marshalli saarte rannavalve alus viis mehe ta maabumispaigast Eboni atollilt saareriigi pealinnas Majurosse, kus talle tehti tervisekontroll.

«Ma ei tunne end hästi. Olin nii kaua merel, et ma ei teadnud enam, kes ma olen või kus ma olen,» lausus mehhiklane tõlgi vahendusel.

Jose Ivan leiti möödunud nädala neljapäeval Eboni atollilt, kuhu ta fiiberklaasist paat jõudis. Tegemist on Marshalli saaretiku kõige lõunapoolsema osaga.

Ta sõnas oma päästjatele, et läbis Vaiksel ookeanil 12 500 kilomeetrit. Ta alustas teekonda Mehhikost ja jõudis Marshalli saartele.

Mehe kinnitusel lahkus ta kodusadamast 24. detsembril 2012. Ta oli seega merel 13 kuud, mitte 16 kuud, nagu esmalt arvati. Ta võttis suuna El Salvadorile, kuid sattus hoopis avamerele.

Eboni atolli juhi Ione de Brumi sõnul oli mehhiklasega keeruline suhelda. Lõpuks suudeti temaga kontakt luua piltide joonistamise kaudu.

Mehhiklase pildid olid üsna segased ning ka tõlk ei saanud ta juhtust hästi aru. Niipalju saadi teada, et Ivanil võib olla psüühilisi probleeme, sest ta oli väga kaua aega üksinda merel.

Ta toitus kilpkonnadest, kaladest ja lindudest. Kuna tal joogivett ei olnud ning ei sadanud ka vihma, siis jõi ta kilpkonna verd. Kui päästjad ta leidsid, olid tal jalas vaid aluspüksid. Mees oli nii nõrk, et ta vajas käimiseks tuge.

Ta püütakse saata tagasi kodumaale Mehhikosse.

Arvatakse, et kui ta ei oleks Eboni atollile sattunud, oleks ta võinud veel sadu meremiile edasi liikuda ning jõuda Papua Uus-Guineasse või Solomoni saartele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles