JFK mõrvariks peetava Lee Harvey Oswaldi abielusõrmuse eest maksti 108 000 dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Anonüümseks jääda soovinud Texase kollektsionäär ostis oksjonilt 108 000 dollari eest abielusõrmuse, mis kuulus USA presidendi John Fitzgerald Kennedy mõrvariks peetavale Lee Harvey Oswaldile.

Oksjoni korraldas New Hampshire`i RR oksjonimaja, edastab Sky News.

Lisaks sellele sõrmusele oli Bostonis toimunud oksjonil veel 300 eset.

22. novembril 1963. aastal olevat Oswald selle sõrmuse võtnud käest ja jätnud koju enne kui suundus Dallases asuva õpikute hoidlasse, millest ta presidenti tulistas.

Sõrmuse juurde jättis ta ka 170 dollarit.

Just sel kuupäeval lasti Kennedy maha ja selle taga arvatakse olnud Oswald. Vandenõuteoreetikutel on aga oma arvamus, et Oswald oli vaid patuoinas.

Pärast Oswaldi arreteerimist jõudis see sõrmus Föderaalse Luurebüroo (FBI) kätte. See oli aastakümneid koos ülejäänud Kenndy mõrva puudutavate materjalidega Fort Worthi advokaadi käes. Hiljem tagastati see Oswaldi lesele Marina Oswald Porterile.

Nüüd pandi lesk sõrmuse oksjonile.

«Olen jõudnud oma elus sellesse punkti, kus ma ei soovi enam Lee sõrmust alles hoida. Selle ära andmine vabastab mind 22. novembril 1963. aastal juhtunust,» kirjutas naine oksjonimajale saadetud kirjas.

Kennedy tapmisest möödub järgmisel kuul 50 aastat.

Oswaldi tappis kaks päeva pärast Kennedy mõrva ööklubi omanik Jack Ruby, kui Oswaldit oldi viimas vanglasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles