«Top Gear» naelutab teleri ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autosaate «Top Gear» juhid: Richard Hammond (vasakult), Jeremy Clarkson ja 
James May.
Autosaate «Top Gear» juhid: Richard Hammond (vasakult), Jeremy Clarkson ja James May. Foto: TV 3

Poliitiliselt ebakorrektsed saatejuhid, salapärane Stig ja võimsad autod – see on 350 miljoni vaatajaga saade «Top Gear», mis jõuab taas TV 3 ekraanile.



Kui TV 3 näitab 2004. aastal valminud 5. hooaega, siis praegu filmitakse Suurbritannias 14. hooaja saateid, mis jõuavad BBC eetrisse novembris.

«Top Gear» on Emmy auhinnaga pärjatud humoorikas saade, kus tutvustatakse, kritiseeritakse, aga ka lammutatakse ja lõhutakse iga hinnaklassi autosid. Neljarattaliste kõrval mängivad suurt rolli ka saatejuhid Jeremy Clarkson, Richard Hammond ja James May, kellest on saanud tõelised meediastaarid ja miljonärid, kes teenivad igaüks ühe saate pealt umbes 600 000 krooni.

Teravkeelsed saatejuhid


Kuid terava keelega Clarkson on oma sõnavõttudega teeninud ka pahameelt. Näiteks on ta öelnud, et Saksa autotootja BMW tütarfirma Mini autodel peaks olema näidikud, mis reageerivad nagu natsitervitus, ning ainult Poola suunas juhatav satelliitnavigatsioonisüsteem. Saadet vaatas 6,7 miljonit inimest, kellest sada saatsid telekanalile pahase kirja sobimatu sõnavõtu pärast.

Samuti on keskkonnauuringute agentuur süüdistanud BBCd selles, et too on lubanud «Top Geari» võttegrupil kümneid autosid lõhkudes keskkonda saastada.

See aga pole Clarksonit heidutanud, vastupidi: mees avaldab arvamust ka raamatuid ja kolumne kirjutades. Tema kirjutistest on koostatud üle kümne menuka raamatu, «Jeremy Clarkson autode kallal» ilmus tänavu ka eesti keeles.

Kirg kiirete autode vastu on ka tõsiseid tagajärgi toonud. Kolm aastat tagasi sattus saate kõige lühem juht Hammond avariisse, sõites kiirusel 450 km/h autoga teelt välja ning saades ajukahjustusi, millest õnnekombel paranes.

James May hüüdnimi on aga Kapten Aeglane, sest tema jääb saatejuhtide omavahelistel kihutamisvõistlustel tavaliselt viimaseks. Samuti on May tuntud veidrate hobide poolest – ta on püüdnud püstitada Guinnessi rekordit pikima mänguraudtee ehitamises, ehitab plastiliinist taimi ning kavatseb Lego klotsidest ehitada kahekorruselise kõigi mugavustega maja.

Clarkson on öelnud, et saate tegemise juures on kõige tähtsam, et nalja saaks. Ja nii on ka läinud. Näiteks Ameerikas ringi sõites said saatejuhid ülesande üksteise autosid võimalikult vaimukalt kaunistada. Nii ehtisid autosid kirjad stiilis «Meestevaheline armastus ruulib» ja «Hillary presidendiks». See ärritas lõunaosariikide elanikke ning saatejuhid pidid põgenema, et mitte peksa saada.

Nalja peab saama


Nalja heidetakse ka tuntud saatekülaliste üle, kes pannakse «mõistliku hinnaga autosse» Chevrolet Lacetti ja saadetakse ringrajale. Kiireim kuulsus on juba pikemat aega olnud briti muusik Jay Kay. Kõigist kiirem on aga müstiline mees nimega Stig, kes kunagi kiivrit peast ei võta. Keegi ei tea, kes ta on, kuid BBC on väitnud, et Stige olevat tegelikult mitu. Ühes viimase hooaja saates võttis aga mees kiivri peast ja selle all oli Michael Schumacher.

Kuigi «Top Gear» on oma edu tipus, rääkis Hammond septembri alguses, et nad on Clarksoni ja Mayga hakanud mõtlema sarja lõpetamisele. Clarkson ja May lähenevad juba viiekümnendale eluaastale ning kõik kolm on autosaadet vedanud juba aastaid. Hammondi meelest oleks parim viis lõpetada kogu saade samamoodi nagu iga teinegi episood.

Lõpulause võiks tema meelest kõlada umbes nii: «Sellega lõppebki see episood ning see seeria. Ja ka «Top Geari» saatesari. Kena õhtut!»

-------------------------------------------------

Miks näevad Eesti televaatajad «Top Geari» vanu hooaegu?

Annely Adermann, TV 3 avalike suhete juht:

Tänane «Top Geari» osa on 5. hooaja viimane ja valminud aastal 2004, Eesti televaataja näeb seda esimest korda. Praegu näidatakse seda seetõttu, et «Top Geari» eetriõigused sai TV 3 2007. aastal, alustades sarjaga n-ö poole pealt.

Kuna sari ise on igihaljas humoorikas elustiilisaade, on fännide rõõmuks võimalus aegamööda ka vanu hooaegu esitleda. Praegu on esmaesitluse ootel ka «Top Geari» 6. ja 7. hooaeg (2005. aastast).

13. ja 14. hooaeg jõuavad TV 3 ekraanile loodetavasti juba 2010. aasta kevadel.
Nimelt on iga sarja ostes vaja arvestada nn ostuõigustega ehk kui väga me ka tahaks, ei saa ühtki sarja näidata enne, kui õigused selle ostmiseks teatud piirkonnas kehtima hakkavad; need tingimused võivad Eesti ja mõne muu riigi puhul olla väga erinevad. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles