Zetod elustavad rahvusmuusikat

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Zetod.
Ansambel Zetod. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kihnu Virvega läks tuurile teinegi rahvusmuusikat viljelev ansambel, setu poistest koosnev Zetod, kes laulab vanu setu rahvalaule moodsamas variandis.

Kuus aastat tegutsenud noortebändi idee on taaselustada traditsioonilisi rahvalaule, muutes neid tänapäevasemaks ja rahvale tõmbavamaks. "Meie laulud on lihtsad ja meeldejääva refrääniga, et rahvas saaks kaasa laulda," ütles bändi kitarrist Jalmar Vabarna.

Noormees lisas, et rahvusmuusika on nende elu ja minevik, millega nad on koos üles kasvanud. "Oleme traditsioonis sees ega saa selleta," kinnitas ta.

Ansambel tekkis lihtsast küsimusest: "Miks Kihnu poistel on oma bänd ja setudel ei ole?" Otsiti üles muusikahuvilised noored ja tutvustati neile setu rahvusmuusikat. "Laulsime neid ja see tundus kõigi jaoks põnev," rääkis Vabarna.

Zetod on nimetanud oma muusikastiili folkrokkpunkloor'iks, kuid Vabarna arvates peaks iga kuulaja ise otsustama, mis stiiliga on tegu. "See nimi on efektne, me sätime rahvaviisi rokki," seletas ta. "Muusikas leidub kõike vastavalt tujule ja loo sisule. Kunagi tegime rohkem punki, nüüd aga popmuusikat."

Kõik bändiliikmed on rahvuselt setud ja neid seob lapsepõlv. "Toimime bändina hästi ja hoiame kokku," kinnitas Vabarna. "Oleme kõik head sõbrad ja meie vahel on hea aura. Meid seob soov üheskoos midagi ägedat pakkuda. See on kirjeldamatu tunne."

Fänne on Zetodel igas vanuses. "Ükskord tuli üks inimene autogrammi küsima ja mainis, et meid fännavad tema 80aastane isa ja 7aastane tütar," tõi Vabarna näite. "Kuigi tudengiealisi fänne on rohkem, on meie muusika vanemate inimeste jaokski huvitav."

Nõusolek Kihnu Virvega tuurile minna tuli silmapilkselt, kui tabati ära tuuri idee. "Kui helistati, tuurile kutsuti ja asja  seletati, oli selge, et asi on õige ja peab minema," meenutas Vabarna. "Oleme ennegi mõelnud, et peaks tuurile minema, aga ei teadnud, kellega."

Kihnu Virvet peab Vabarna väga lahedaks ja elujõuliseks inimeseks. "Virve on üks kihvt mutt," lisas ta. "Loodan ainult, et me teda oma rokiga ära ei ehmata."

Zetodel on peale suvetuuri käsil esinemine koos Lenna Kuurmaaga Viljandi Folgil. "Tavaliselt on inimestel setukeelseid sõnu raske välja hääldada, aga Lenna saab sellega üllatavalt hästi hakkama ja koostöö sujub hästi," kiitis Vabarna.

Peale tuuri on Zetodel augustikuus plaanis oma kolmas album salvestada. Suurimaks projektiks peab Vabarna aga 2010. aastal lavale jõudvat muusikalist vabaõhulavastust "Peko", kus nad pilli mängivad. Vabarna sõnul on "Peko" neile eriti südamelähedane, sest setu rahvuseepos on tema vanavanaema, setu lauluema Anne Vabarna sõnastatud.

Zetod on andnud välja kaks plaati: "Lätsi vällä kaema" ja "Lätsi tarrõ tagasi".

Peale Vabarna kuuluvad ansamblisse trummar Martin Kütt, akordionist Artur Linnus ja basskitarrist Jaanus Viskar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles