Der Spiegel avaldas Hitleri punkrist salaja tehtud fotod

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Der Spiegel avaldas Adolf Hitleri punkrist salaja tehtud fotod
Der Spiegel avaldas Adolf Hitleri punkrist salaja tehtud fotod Foto: SCANPIX

Saksamaa väljaanne Der Spiegel avaldas fotograaf Robert Conradi poolt salaja Natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri Berliini punkri jäänustest tehtud fotod.

Fotograaf Conrad riskeeris eluga kui ta 1987. aastal alustas tollases Ida-Berliinis oma salajast pildistamisprojekti.

Ta pääses Hitleri punkrisse olles riietunud ehitustööliseks. Conrad teadis, et punkris võivad teda ohustad plahvatamata jäänud lõhkekehad. Kui fotograaf oleks politseile või valvurile silma jäänud, oleks ta trellide taha võinud sattuda.

Maskeeringuga fotograaf pidi liikuma läbi Berliini ehitusplatsi pääsemaks Hitleri kunagisse salajasse peidukohta. Punker, kus Hitler end 1945. aastal tappis, oli aastakümneid Berllini tänavate alla maetud.

«Ma ei läinud punkrisse mitte palverännakule ning ma ei ole ka salaja natsimeelne,» rõhutas fotograaf.

Saksamaa väljaanded ei kirjutanud 1980. aastatel Hitleri punkrist sõnagi. See oli koos teiste natsiteemaliste asjadega tabu.

Conradi sõnul jõudis ta punkri jälile juhuslikult, kui ta istus bussis natuke kõrgemal istmel ja nägi  üh aia tagusele ehitusplatsile.

«Järsku mõistsin, et seal on punkri jäänused, mis olid olnud peidetuna aastakümneid,» sõnas mees.

Ametlikel andmetel rajati paika uusi maju. 1986. aastal langetas Ida-Saksamaa valitsus otsuse ehitada  Ida-Berliini Vossstrasse ja Otto Grotewohl Strasse ristumiskohta uuselamud.

Conrad mõistis, et see on tema suur šanss. Ta uuris arhiividest piirkonna kohta käivaid dokumente ning otsis informatsiooni punkri kohta.

Juba esimesel katsel leidis ta punkri üles. Ta tegutses kiiresti, tehes fotosid nii roostetanud torustikust, kannatada saanud ruumidest, kassakappidest ja laskemoonast, tegelikult kõigest, mis silma jäi.

Conradi sõnul oli tema suurimaks hirmuks võimalikul tabamisel see, et Ida-Saksamaa võimud oleks teda kahtlustanud punkri kaudu põgenemiskatses.

Hitleri punkrivõrgustik asub kunagise Lääne-Saksamaa piiri lähedal Berliini müüri juures.

Conrad tabati viiel korral, kuid ta pääses raskematest karistustest.

Fotograaf jõudis ka ruumidesse, kus Hitler ja ta lähikond peitsid end kui Nõukogude Liidu Punaarmee saabus Berliini. Hitleri ruum punkris oli vett täis ja sinna ta ei pääsenud.

1989. aastal Hitleri punker kadus. Ehitustööde käigus täideti see liiva ja killustikuga.

Robert Conradil õnnestus Adolf Hitleri punkrit külastada ja fotosid teha 30 korral.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles