Arstid: kõrged kontsad hoiavad tervise korras

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontsadel kõndimine nõuab harjutamist.
Kontsadel kõndimine nõuab harjutamist. Foto: SCANPIX

Kuigi mitmed uuringud on näidanud, et pidev kõrgete kontsadega kingade kandmine võib jalga deformeerida, soovitavad arstid siiski kõrgeid kontsi kanda.

Arstide kinnitusel ei ole naiste tervisele ohuks mitte niivõrd kõrged kontsad, vaid madalad kontsad, kirjutab The Telegraph.

«Pidev madalate kingade kandmine on samuti jalale ja tervisele ohtlik, sest see mõjub seljale. Võivad tekkida kroonilised seljavalud,» selgitasid arstid.

Arstide sõnul mõjutavad madalad jalanõud meie keha ja organismi mitmel erineval viisil.

«Madalaid jalanõusid eelistavad inimesed tihtipeale ei astu enam korralikult, vaid lohistavad jalgu järel. Liiga madalad jalatsid tekitavad liiga suurt pinget liigestele ja lihastele. Pole välistatud ka artriidi tekkimine. Ebasobivates madalates jalatsites sportimine võib kaasa tuua jala põrutamise. Ka pole välistatud lihaste põletikud,» lisasid arstid.

Arstide sõnul on jala jaoks kõige sobivam 2,5 sentimeetri kõrgune konts. Kuid vahel võiks naised kanda ka kõrgemaid kontsi.

«Kontsadega jalatsite kandmine aitab mitmesuguseid vaevusi ja ka haigusi ennetada. Eelkõige neid, mis on seotud luustiku ja lihastega,» nentisid arstid.

Itaalias tehtud uuring aga näitas, et kontsadega kingi eelistavate naiste voodielu on parem. Põhjus selles, et kontsade kandmine treenib alakeha, kaasa arvatud ka genitaalide piirkonna lihaseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles