Teadlane: Eestis on 99 protsendil elanikest sinised silmad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sport aitab glaukoomi leevendada.
Sport aitab glaukoomi leevendada. Foto: Wikipedia.org

Taani geneetiku Hans Eibergi kinnitusel on Eesti elanikest 99 protsendil sinist värvi silmad.

Eiberg lisas, et kui tema kodumaal Taanis oli 30 aastat tagasi pruunide silmavärviga inimesi kaheksa protsenti, siis nüüdseks on pruunisilmaliste arv immigrantide tõttu tõusnud 11 protsendini, kirjutab app.com.

 

«Näiteks Saksamaal on siniste silmadega inimesi umbes 75 protsenti,» lisas uurija.

 

Kopenhaageni ülikoolis töötava Eibergi ja tema kolleegide uuring näitas, et sinise silmavärvi geenimutatsioon pärineb ühestainsast inimesest.

 

«Sinine silmavärv tekkis umbes 6000 – 10 000 aastat tagasi geenimutatsiooni tagajärjel. Enne seda olid kõikidel inimestel pruuni värvi silmad,» selgitas geneetik.

 

Ta jätkas, et sinine silmavärv on tänapäeval umbes 300 miljonil inimesel.

 

Eiberg uuris 155 siniste silmadega inimest. Nende seas oli Eesti, Soome, Rootsi, Taani, Türgi, Jordaania ja India elanikke.

 «Meie suureks üllatuseks olid nende inimeste silmavärvi määrava geeni lõik identne. See lubab järeldada, et sinise silmavärvi mutatsioon pole tekkinud kaua aega tagasi, vaid üsna hiljuti,» lisas Eiberg.

 

Taani teadlane tõstis eraldi esile Eestit, kuna tema sõnul on Eesti elanikest 99 protsendil sinised silmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles