Radaripildid Maast möödunud asteroidist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radaripilt asteroidist
Radaripilt asteroidist Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Deep Space Network kosmoseuuringute projekti teadlased avaldasid radaripildid Maast möödunud asteroidist.

Asteroid 2007 PA8 möödus Maast oktoobri lõpul ja novembri alguses, edastab foxnews.com.

1,6 kilomeetrit lai asteroid oli 30. oktoobril Maast üheksa miljoni kilomeetri kaugusel. Kõige lähemal oli see kosmiline keha Maale 5. novembril, olles vaid 6,5 miljoni kilomeetri kaugusel.

2007 PA8 orbiit on astrofüüsikutele hästi teada ning see asteroid ei ohustanud Maad. Samas aga liikus asteroid Maast ikkagi nii lähedalt mööda, et ta sai liigitada Maa-lähedaste asteroidide hulka.

NASA kasutas juhust ja avaldas üsna lähedalt möödunud asteroidist pildid, kuna järgneva 200 aasta jooksul ei möödu ükski asteroid Maast nii lähedalt.

Pildid saadi asteroidi pinnalt tagasi peegeldunud raadiolainete abil. Pildid näitasid, et asteroid on üsna ebakorrapärane.

NASA Maa-lähedaste objektide jälgimise programmis, nimetusega Spaceguard otsitakse, jälgitakse ja dokumenteeritakse objekte, mis liiguvad Maale üsna lähedal. Eelkõige aga püütakse leida neid, mis võivad Maad ohustada.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles